Veckans bästa bilder: Kaos i Paris, en rockande tomte och jyckens stora saknad

avMattias Kling

Under veckan har fotografer världen över riktat sina objektiv mot dykande tomtar, protester, avgående världspolitiker och en hund som sörjer sin döde ägare, tillika en före detta president i USA.

Här är några av veckans bästa bilder.

Foto: ANDREAS BARDELL/AFTONBLADET

EN STAD I KAOS Ännu en lördag skakades den franska huvudstaden Paris av sammanstötningar mellan de som protesterar mot president Macrons politik och kravallpolis. Under kvällen hade över 2 000 personer gripits eller förhörts misstänkta för delaktighet i kravallerna, som beskrivs som de värsta på årtionden. På plats fanns Aftonbladets fotograf Andreas Bardell för att rapportera, tillsammans med reportern Gustaf Tronarp. Här kan du se fler av hans bilder från kaoset.

Foto: CHUNG SUN-JUN/GETTY IMAGES

TOMTEN ROCKAR… Det finns ju olika sätt att gå på djupet när det gäller julfirandet. Den här tomten har hittat sitt egna vis, genom att dyka tillsammans med fiskarna på COEX-akvariet i Sydkoreas huvudstad Seoul. Landet är förövrigt det enda ostasiatiska som har julen som en allmän helgdag.

Foto: ULISES RUIZ/AFP

…OCH HÄR DYKER HAN UPP IGEN Även i Mexiko satsas det på mer vågad uppladdning inför den kommande storhelgen. Här är det akvarieanställde Octavio Nuno som showar loss för besökarna på djurparken i Guadalajara, en tradition som återkommer varje jul.

Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

”TSCÜß, MUTTI” Efter 18 år var det i fredags dags för Angela Merkel att säga ”auf wiedersehn” och lämna över makten över CDU. I fortsättningen kommer Tysklands största parti att ledas av 56-åriga Annegret Kramp-Karrenbauer, tidigare partisekreterare, som nu blir en av Europas mäktigaste och med största sannolikhet landets nästa förbundskansler.

Foto: EVAN SISLEY/OFFICE OF GEORGE HW BUSH

SÖRJER SOM HUNDAN Ledarhunden Sully, 2, har gjort sin sista resa med sin husse, förre presidenten George HW Bush som dog i förra helgen. Bland alla dignitärer som tog farväl av expresidenten under veckan var labradoren den som kanske tydligast visade sin sorg, genom att bland annat vila vid Bushs kista i Houston, Texas. Trots att Sully bara tjänstgjort hos sin framlidne ägare sedan i juni tycks de båda ha format ett unikt band, kanske beroende på att ledarhunden kom till hushållet strax efter att 94-åringens hustru Barbara avlidit.

Foto: JERKER IVARSSON

TALADE UT Det har stormat rejält kring bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip. Hon säger sig ha haft kidnappare på besök hemma vid sin nyköpta lyxvilla på Lidingö, bilar som tillhör personer som är dömda för människorov ska enligt Löwengrip ha befunnit sig utanför hennes hus. Anledningen är personen i hennes närhet som förlorat stora summor pengar på aktieaffärer som gått snett.

Aftonbladets fotograf Jerker Ivarsson och reportern Josefin Silverberg träffade henne för en exklusiv intervju i New York där hon var för att lansera sitt skönhetsmärke för den amerikanska marknaden. Ett 30-tal personer, bland dem influencers och hennes amerikanska samarbetspartners, fanns på plats för en instagram-vänlig frukost på Spring Place i trendiga Tribeca.

Foto: DMIRTI LOVETSKY/AP

SKIFTBYTE PÅ VÄG En ny besättning bestående av två astronauter och en kosmonaut har lyft från vår planet och satt kurs mot den internationella rymdstationen ISS. De tre som sköts upp från rymdbasen Baikonur i Kazakstan var CSA:s David Saint Jacques, Nasas Anne McClaine samt kosmonauten Oleg Kononenko.

Foto: LEO CORREA/AP

HYLLAR OFFREN En kvinna bär en munkavle vid en manifestation organiserad av NGO Rio de Paz, som arbetar för att högtidlighålla minnet av den brasilianska diktaturens offer, i Rio De Janeiro. Aktionens syfte är att uppmärksamma minnet av det dekret som utfärdades den 13 december 1968, kallat AI-5 och som innebar att president Costa e Silva, vilket blev själva startskottet på den mest våldsamma perioden av landets över 20 år som diktatur.

Foto: BEN CURTIS/AP

SOPIGT LÄGE En kvinna som letar efter skrot att återvinna på en soptipp vid Dandoraslummen i Kenyas huvudstad Nairobi får illustrera en av de utmaningar världen står inför i kampen mot klimatförändringarna. För samtidigt som det allmänna välståndet ökar på den afrikanska kontinenten, så ökar också avfallet då invånarna i de växande ekonomierna börjar konsumera på ett mer västerländskt vis.

Foto: MAGNUS SANDBERG/AFTONBLADET

EN NY IDOL ÄR FÖDD Sebastian Walldén möttes av ett öronbedövande jubel när han framförde vinnarlåten ”Everything” på efterfesten, som hölls på Annexet vid Globen i Stockholm. Genom ett guldkonfettiregn skrek han ut sin segerglädje:

– Jag vann! Det är helt sjukt, ropade han från scenen.

Men nu börjar allvaret för den nykorade idolen.

”Nu börjar ditt arbete på riktigt. Och ansvaret är bara ditt eget. Om du ska lyckas i din karriär, om du ska kunna bli nånting på riktigt så är det NU det gäller. Och det är ett arbete som få klarar av”, skrev Aftonbladets krönikör Tobbe Ek efter finalen i fredags.

ARTIKELN HANDLAR OM