Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk journalist evakueras

Publicerad:
Uppdaterad:

Räknar med att komma hem snart

Den svenska journalisten Anna Roxvall, som de senaste dagarna suttit fast på ett sjukhus i Rutshuru i östra Kongo, räknar med att bli evakuerad inom kort.

– Det är bäst för alla om vi tar oss härifrån. Ärligt talat är vi nog mest i vägen här på sjukhuset nu, sade hon till TT på torsdagsförmiddagen.

Anna Roxvall hoppas kunna evakueras till provinshuvudstaden Goma och därifrån ta sig till Rwandas huvudstad Kigali.

– Jag längtar hem.

Samtidigt sade den kongolesiske rebelledaren Laurent Nkunda enlig AFP att FN-styrkan Monuc inte kan hindra honom från att inta staden Goma, med 600 000 invånare.

Goma är huvudort i den krigshärjade provinsen Norra Kivu i Kongo-Kinshasa.

Rebeller på väg till Goma

– Monuc kan inte vägra mig att komma till Goma, sade Nkunda till AFP i telefon.

– De är själva oförmögna att skydda Gomas folk så hur ska de kunna vägra mig att komma dit? De kan inte hindra mig, jag kan bege mig vart jag vill i Kongo, sade han.

I onsdags bröt panik ut i Goma efter rapporter om att rebellsoldater var på väg mot staden. Kongolesiska arméstyrkor lämnade staden, och tiotusentals stadsbor och internflyktingar följde efter.

Laurent Nkunda var i Masisi-distriktet i östra Kongo-Kinshasa när han uttalade sig. Hans gerillarörelse CNDP har sitt högkvarter där.

Risk för övergrepp

Nkunda sade att han inte vill ha direkt konfrontation med FN-styrkan.

– Vi tänker respektera Monuc. Vi vill inte hamna i strid med dem, men om de skjuter mot oss, de är ju ändå soldater, så måste vi försvara oss, sade han.

Enligt Nkunda riskerar invånarna i Norra Kivu fortfarande att utsättas för övergrepp från kongolesiska regeringsstyrkor eller deras allierade bland rwandiska huturebeller.

– Om Monuc inte kan ge Goma säkerhet så måste jag göra det, tillade han.

TT

Publicerad:
Publicerad: