Misstänks ha stulit två bilar under flykten

Av: David Nannini Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Vi får fundera över hur vi ska gå vidare”

Juha Valjakkala misstänks ha stulit två bilar under den senaste flykten, skriver Hufvudstadsbladet.

Dessutom misstänks trippelmördaren för vårdslöshet i trafik och olovlig körning – en hundägare ska ha fått kasta sig undan bilen som Valjakkala flydde i.

– Vi får fundera över hur vi ska gå vidare, säger Marjatta Kaijalainen vid finska Brottspåföljdsverket till aftonbladet.se.

Polisens efterlysningsbild på Juha Valjakkala från 2006.
Foto: POLISEN
Polisens efterlysningsbild på Juha Valjakkala från 2006.

I förrgår kväll upptäckte de finska myndigheterna att Åmselemördaren Juha Valjakkala, som numera heter Nikita Fouganthine, inte befann sig i sin bostad.

Den bevakningstelefon han fått var kvarlämnad i hemmet.

”Tänka över”

Nikita Fouganthine, som var frigiven på prov, efterlystes av finsk polis och kunde på söndagskvällen gripas i norra Finland efter att ha varit efterlyst i knappt ett dygn.

Nu misstänker polisen att han gjort sig skyldig till två bilstölder, samt grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning, skriver Hufvudstadsbladet.

Nikita Fouganthine är för närvarande frihetsberövad och kommer att föras tillbaka till fängelset, uppger Marjatta Kaijalainen.

– Vi får tänka över om vi ska dra in hans övervakade frihet, säger hon.

Alla livstidsfångar som benådas i Finland blir villkorligt frigivna under de tre första åren i frihet, uppger Kaijalainen.

Enligt ett beslut i Helsingfors hovrätt skall Nikita Fouganthine benådas den första juli. Det är i nuläget oklart om det beslutet kommer att omprövas.

Unikt fall

Fallet med Nikita Fouganthine är unikt, dels därför att alla de över hundra fångar som släppts i övervakad frihet skött sig, dels därför att det är första gången en livstidsfånge misskött sig innan benådningen verkställts, säger Kaijalainen till Hufvudstadsbladet.

Är det ett misslyckande från er sida att en person i övervakad frihet misstänks för en ny serie brott?

– Vi måste ta ställning till tyngden av de brott han misstänks för och hans motiv till dem, och vad han gjort i övrigt, samt ta ställning till hans beteende under hela fängelsevistelsen och tiden i övervakad frihet, säger Kaijalainen till aftonbladet.se.

– Det handlar om en helhet, skulle jag säga.

Publicerad: