Skyll inte på sköterskorna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När konflikten är över kommer den ekonomiska krisen

Foto: JOHAN EKLUND

16 MAJ 2008. När konflikten är över och Sveriges sjuksköterskor fått sitt förtjänade lönelyft, då kommer den ekonomiska krisen för landstingen. Mitt under brinnande vårdstrejk presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) sin rapport om den ekonomiska framtiden. Det är en dyster läsning alldeles oavsett strejken.

Prognosen handlar om både kommuner och landsting över hela Sverige. Men låt oss ta landstingen som ett exempel.

Landstingen har två stora uppgifter, de driver lokaltrafiken och sjukvården. Två viktiga, men dyra områden.

Intäkterna minskar

Nu minskar intäkterna för landstingen. När konjunkturen viker minskar antalet arbetande medborgare som betalar skatt. Regeringen har dessutom beslutat att frysa statsbidragen till landstingen.

Samtidigt ökar utgifterna. Vi kan ta sjukvården i Region Skåne som ett exempel. Skåne är en ung landsända med stor inflyttning. Det är kul, här föds många barn, men det är klart att förlossningsvården och barnavården kostar allt mer. Dessutom ökar antalet äldre. Visserligen är de piggare än någonsin, men de lever längre och får därmed allt fler krämpor som blir en ökad kostnad för Skåne.

Skånsk vård privatiseras

Lägre intäkter och högre utgifter, med den här utvecklingen kommer Skåne att ligga på minus en miljard kronor på ett par års sikt. Lika mycket som det kostar att driva ett mindre skånskt sjukhus.

Då slår moderaterna till och lovar att sänka skatten med femtio öre. Då försvinner ytterligare 800 miljoner, eller ännu ett skånskt sjukhus. Man kan misstänka att moderaterna i Skåne bereder väg för en stor övergång till privat vård. Den har redan börjat. I Skåne har psykiatri, dialys, mammografi och akutläkare privatiserats.

M säljer ut vården

I Stockholm brukar moderaterna inte hymla, där säljer de ut vården utan att blinka. Om du har råd med försäkring kommer du först i kön. Som Aftonbladet i går kunde berätta bereds förslaget just nu i Stockholms läns landstingsledning. Alla sjukhus i Stockholm ska öppna en särskild fil för den som vill betala för att komma först in till doktorn.

Enligt SKL har Stockholm samma negativa prognos som Skåne, samma gamla befolkning och samma frysta statsbidrag. Ändå avi-serar man nya skattesänkningar. Den offentliga vården stryps för att ge plats åt privata vårdlösningar.

Så när krisen kommer, skyll inte på sjuksköterskorna, skyll på de borgerliga sjukvårdspolitikerna.

EF

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM