”Imponerande att öppna upp sig som han gjort”

Lidströms hyllning till Patrik ”Bulan” Berglund

avJacob Larsson

Patrik Berglund, 30, bröt sitt NHL-kontrakt och flyttade hem.

Nu hyllas han av legendaren Nicklas Lidström.

– Jag tycker det är imponerande och ”strongt”, säger han till Sportbladet.

Många höjde på ögonbrynen när svenskstjärnan Patrik ”Bulan” Berglund blev avstängd av sin NHL-klubb, Buffalo Sabres.

Kort därefter kom beskedet att kontraktet bröts och sedan har det varit tyst. Men så sent som för några dagar sedan valde Berglund att kommentera situationen.

”Pengarna det sista som betyder någonting”

– Mitt kontrakt och alla pengar jag gav upp betyder ingenting. Det här är verkligen en klyscha, men pengar gör ingen lycklig. Jag kan ge upp den summan när som helst för att må bra inombords. Om jag mår så dåligt som jag gjorde och känner som jag gör än i dag... då tror jag verkligen att jag har tagit rätt beslut. Pengarna är det sista som betyder någonting i dagsläget, sa huvudpersonen själv i en intervju med Vlt.

1 av 2 | Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Berglunds beslut, som hade sin grund i psykisk ohälsa, har därefter hyllats världen över.

Fans, hockeyprofiler, krönikörer och skribenter har applåderat Berglund, och nu kommer ännu en dunk i ryggen.

Och det är inte från vem som helst.

Hyllas av legendaren

Nicklas Lidström, som inledde sin fenomenala hockeykarriär i Västerås och är flerfaldig Stanley Cup- och mästerskapsvinnare, står bakom 30-åringens beslut.

– Jag tycker det är imponerande och strongt av honom att öppna upp sig som han har gjort. Han mådde inte bra och nu söker han hjälp och det är bra, säger Lidström.

Vad som händer härnäst i Berglunds karriär är oklart. Själv har han inte avskrivit en comeback i moderklubben, VIK Hockey.

– Han har ju bara spelat i två klubbar, Västerås och St Louis, så man vet aldrig. Men nu ska han nog bara ta det lugnt och läka, säger Lidström en eventuell comeback i den svartgula tröjan.

”Tycker han gör helt rätt”

Och det är inte bara den 48-årige hockeylegendaren som berömmer Berglund. Också Rikard Grönborg, förbundskapten i det Tre Kronor som Berglund vann VM-guld 2017 med, säger att det är viktigt att värna om sitt välmående.

– Jag tycker han gör helt rätt, det finns inget viktigare än att ta hand om sig själv. Jag har jobbat med Patrik flera gånger och det är en fantastiskt bra kille och en fantastiskt bra människa. Jag hoppas och tror att han tar hand om sig själv och mår bra hos sin familj, säger Grönborg.

Berglund trejades inför årets säsong till Buffalo från St Louis, en trejd som han för Vlt bland annat beskrev som ”väldigt stressande”.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM