Beskedet om VM – kan bli som i NHL

Presidenten sugen: ”Det här kanske behövs?”

avAndreas Käck

Små rinkar i VM och OS?

Kanske från och med 2022.

– Det borde vara vår målsättning, säger IIHF:s president Rene Fasel.

Är du också trött på frågan som alltid ställs till NHL-stjärnor när de spelar VM: ”Hur är det med omställningen att spela på stor rink?”.

Snart kanske den frågan aldrig mer behöver ställas.

IIHF (Internationella Ishockeyförbundet) öppnar nämligen för att börja spela såväl VM som OS på mindre rinkar från och med 2022.

”Väldigt hög nivå”

IIHF:s president Rene Fasel har imponerats av det fartfyllda spelet under pågående JVM som spelas borta i Vancouver, på små rinkar, och överväger att kopiera nordamerikanerna rakt av.

– Känslan är att det är en väldigt hög nivå på den här JVM-turneringen i Kanada och kanske är en av anledningarna storleken på rinken, säger Fasel enligt kanadensiska medier.

NHL:s rinkar är 61 meter långa och 26 meter breda. De europeiska rinkarna är i stort sett lika långa, men runt fyra meter bredare.

”Kanske behövs?”

Senast ett stort mästerskap avgjordes på liten rink var i Vancouver-OS 2010 då arrangörerna ansåg att det var för dyrt att göra om måtten. Den OS-turneringen gillade Rene Fasel.

– Det var en fantastisk turnering. Sen kanske inte det äldre gardet i Europa skulle uppskatta en sådan här förändring, men det kanske behövs?, säger han.

IIHF tittar nu på möjligheten att införa små rinkar till år 2022 då det är VM i Finland och OS i Kina.

– Det borde vara vår målsättning, att ha NHL-storlek på rinkarna då, säger Rene Fasel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey