ÅSIKT

Demokratikämpen som försvarar massmord

Trumps Latinamerikapolitik handlar bara om makt, inget om demokrati

avOlle Svenning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TT
Elliott Abrams, utsedd av Donald Trump att leda demokratiseringen av Venezuela.

Elliott Abrams har fått i uppdrag av Donald Trump att leda demokratiseringen av Venezuela. Den nykonservative Abrams var en av konstruktörerna av Ronald Reagans Iran-Contraspolitik, som ledde till mord på tiotusentals i Nicaragua. Abrams fälldes av amerikanska myndigheter, men benådades av president Bush d.ä.

Trumps nyutnämnde demokratikämpe försvarade massmord i El Salvador, utförda av högerns dödsskvadroner och han hyllade Guatemalas diktator Efrain Rios Mont, senare fälld för folkmord.

En annan central gestalt i Trumps demokratiska korståg är Eduardo Bolsanaro, son till den gravt högerauktoritäre brasilianske presidenten, vän av militärdiktatur. Bolsanaro deltog för några månader sedan i ett kampanjmöte för Donald Trump och solidariserade sig genom att bära en keps ”Trump 2020.”

Efter möten med Trumps medarbetare höll Bolsanaro överläggningar med Trumps svärson Jared Kushner, Steve Bannon och med Texas-senatorn Ted Cruz. De enades om en gemensam diplomatisk attack mot Venezuelas styre. Brasilien lovades en plats i OECD som betalning.

Allt redovisas i en väl dokumenterad text i Le Monde (22 feb).
Två månader efter Trumps kampanjmöte verkställdes Trumps, Bannons och Bolsanaros plan.

Den 13 januari gav nämligen USA:s vice president Mike Pence klartecken till Juan Guaidó. Han kunde utropa sig till Venezuelas legitime president, en process helt i enlighet med USA:s politik i Latinamerika. Och den handlar inte om demokrati utan om makt, geopolitik och ekonomiska intressen.

Demokratikampen måste föras av folket i Venezuela.

ARTIKELN HANDLAR OM