J–Södra klart för allsvenskan 2016

avKristoffer Bergström, Marie Carlsson

1 av 3

Grattis J–Södra! Den 46 år långa väntan är över.

Efter en makalös säsong kan laget fira en plats i allsvenskan 2016 – redan innan toppmötet med Östersund sparkat igång.

– Vilken jävla fest det kommer bli i Jönköping i kväll, säger lagkaptenen Tommy Thelin.

Foto: C MORE
Firande i J-Södras omklädningsrum innan match.

Jönköpings Södra har toppat Superettan från början till slutet. De har stormat fram mot ett allsvenskt kontrakt, men aldrig velat prata om det.

Nu går det inte att snacka bort längre. J–Södra är klart för allsvenskan, för första gången sedan 1969.

– Helt underbart, det är det bästa som kan hända, säger supportern Leif Karlsson.

Klart innan matchen – tack vare Sirius poängtapp

Inför lördagens toppmöte med Östersund skulle det krävas en poäng för att bli klart – om Sirius inte tappade poäng mot Varberg borta, tre timmar innan.

Och det var just vad som hände. Matchen mellan Sirius på kvalplats och tabellfyran Varberg slutade 1–1 vilket gör att J–Södra fick fira redan före avspark mot Östersund.

– Det är en konstig känsla när man har match framför sig alldeles strax. Folk visste inte hur de skulle hantera det. Men sedan kom alla känslorna…. säger J–Södras tränare Jimmy Thelin.

Blev det dans och kramar?

– Ja, ja. Självklart. Det var en härlig stämning och ett härligt firande, men nu tror jag att de flesta har fått ordning på sina känslor. Nu ska vi ut och spela.

Går det att prestera under de här förutsättningarna?

– Det tror jag. När domaren blåser i pipan kommer man igång.

"Fick lite pussar av män"

Sune Lantz, ordförande:

– Det har varit skakigt in i det sista. Vi följde Varberg–Sirius och när det förlösande målet kom fattade vi knappt det. Allt släppte. Det var helt underbart.

Vad gjorde du i exakt de sekunderna?

– Kramade min dotter kanske. Sedan var det många som var framme och kramade. Jag fick lite pussar av män, men vet inte riktigt vad det gick ut på… Det var helt enkelt underbart.

Du får ursäkta, men du låter lite förvirrad. Eller ska vi säga uppspelt?

– Ja. Det har varit sådan press, det sista. Jag tänker på att människor som jobbat både frivilligt och avlönat. Det är mängder av folk som engagerat sig och sålt bingolotter och stått grindvakter. Många har varit med många, många år, under ökenvandringen (han syftar på åren under 90-talet då J-Södra låg i division 4) också. Jag är glad för deras skull. Nu, äntligen!

– Det har varit hemskt.

Hur mådde du när du vaknade i morse?

– Jag försökte syssla med något annat för att slappna av, men det kommer över en hela tiden. Det har varit jättejobbigt, helt enkelt.

"En match man kommer att minnas"

Jönköping förlorade matchen mot Östersund med 0–1. Men glädjen efteråt var ändå total. Fans stormade planen och hyllade sina hjältar.

– Vilken jävla fest det kommer bli i Jönköping i kväll. Det är nåt vi är stolta över, att göra det här med våra fans, det är helt fantastisk. De har verkligen varit en spelare i laget, säger lagkaptenen Tommy Thelin.

Tobias Nilsson var lyrisk över stämningen:

– Det här är en match man kommer att minnas länge.

ARTIKELN HANDLAR OM