Estelle och Leonores första år

avIda Gustafsson

1 av 6 | Foto: URBAN ANDERSSON

En kunglig prins har sett dagens ljus.

Och den som föds in i den svenska tronföljden får en uppväxt olik andra vanliga barn.

För så här lever de svenska prinsessorna: kusinen Estelle och storasyster Leonore.

Nyheten att Madeleine och Chris väntade barn i slutet på juni kom som en glad överraskning, storasyster Leonore är knappt 1,5 år.

Men även orosmoln - förlossningen skulle kunna krocka med bröllopet.

–Ja, man vet ju inte vad barnet vill. Det är barnet som bestämmer. Vi får se, sa drottningen till Aftonbladet tidigare i våras.

Det blev den 15 juni.

Madeleine som arbetar för Childhood kommer före flytten till Storbritannien vara hemma på Hovstallet med bebisen. Några veckor kommer säkerligen också spenderas med resten av kungafamiljen och storkusinen Estelle på Solliden.

– Under den första tiden kommer prinsessan ägna sig åt nya familjemedlemmen. Men i och med att det föreligger officiella plikter kommer hon att vara med på dem. Eftersom hon har två små barn kommer det att vara färre officiella plikter det kommande året, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Så många barnflickor har de haft

Victoria och Daniel delade på föräldraledigheten och var hemma med Estelle på Haga. Och när hon i började på förskolan Äventyret i Djursholm i höstas följde mamma och pappa med henne under första dagen. Eftersom de reser mycket i jobbet har Estelle tre barnflickor. Något som även Madeleine och Chris har valt för Leonore, som redan nu är uppe i fyra barnflickor. 

Estelles första nanny kom i retur. Elisabeth Zimmerman, 68, anlitades redan av kungaparet på 1970-talet. Hon har även anlitats av Madeleine och Chris. I våras när de träffade påven i Vatikanen följde Elisabeth med och hjälpte till med Leonore.

– Jag har arbetat för familjen i så många år och jag har som princip att aldrig uttala mig om dem, säger hon till Aftonbladet.

Ytterligare en retur-nanny är Åse Blomqvist, 58. Hon har precis som Zimmerman tagit hand om kungabarnen när de växte upp på Drottningholm. Och när kungen fyllde år i våras var  Åse Blomqvist redo på Slottets borggård för att hjälpa till med Leonore.

Ville ha flexibel nanny

2013 sökte ett par i Solna, som jobbade som ”professionella konsulter” en barnflicka på en av världens mest exklusiva agentur, Eden of London. I annonsen efterlyste Solnaparet en flexibel barnflicka åt deras då snart 1-åriga dotter. Annonsen blev omskriven, men hovet avböjde att kommentera. Kort därefter försvann annonsen från Edens sajt.

Kronprinsessparet ska enligt uppgifter till Expressen i stället ha vänt sig till kungavännen Bertil Hult och hans Cultural Au Pair-förmedling. Där hittade de den australiska barnflickan Katie Millington som anställdes hösten 2013 för att lära Estelle engelska.

När Madeleine och Chris bodde i New York hade de hjälp av en amerikansk nanny som bodde i en lägenhet i samma hus på Upper East Side på Manhattan där paret själva hyrde en exklusiv våning. När de flyttade till Europa i höstas följde amerikanska  nannyn inte med. Men paret har haft fortsatt hjälp, under en skidresa till Gstaad fanns en okänd kvinna med för att ta hand om Leonore. Men denna kvinna anlitas inte längre, skriver Svensk Damtidning.

Tidningen skrev även i höstas att Madeleine söker efter en svensk nanny och har bland annat vänt till sig barnvaktsförmedlingen Änglavakt. Samma företag som Estelles tredje barnflicka Adeline Peterson, 24, har jobbat på.

– Hon är otroligt duktig, hon är en öppen och varm person, med stort hjärta. Hon har skinn på näsan och fötterna på jorden, säger Sandra von Kantzow, vd och Änglavakts grundare.

På Änglavakt är alla anställda erfarna barnflickor som dessutom fortbildas i första hjälpen, matlagning och psykologi med fokus på barns utveckling och anknytningsmönster.

Har dyra kläder

Utöver barnflickor har de små barnen även dyra kläder. När Estelle var med vid kungens födelsedag 2012 var det i rekorddyra kläder.

– Allting var från Baby Dior, det var superexklusivt. Den där kappan kostade 2000-4000 kronor och hon var bara två månader gammal då, säger Johanna Lejon, modebloggare på Svensk Damtidning.

Lyxoutfiten blev omdebatterad och Estelle har sedan dess burit Victorias avlagda barnkläder eller svensk design.  Leonore har hittills synts i mer internationella märken och i en annan  klädstil än sin kusin.

– Victoria har valt att klä Estelle vanligt, mer funktionell och mindre exklusivt än Madeleine med Leonore. I  Estelles garderob finns mycket vanliga kläder till förskolan, det är vindställ och Helly Hansen. I Leonores garderob är det nästan uteslutande små kappor och gulliga klänningar. Madeleine la ut en vårbild på Facebook där Leonore har en svindyr liten kort dunjacka från Monclér, säger Johanna Lejon.

Hon tror att Victoria och Madeleine klär sina barn så som de klär sig själva.

Estelle har haft flera märken som säljs på NK. De är kanske ändå inte svindyrt men det handlar väl också om att de inte handlar på H&M. Det är inga billiga kläder som de här barnen har på sig.

ARTIKELN HANDLAR OM