Mejla

Eva Franchell

Alliansen hotar rätten till abort

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aborträtten ifrågasätts av flera konservativa organisationer och partier vilket hotar kvinnovården ur flera perspektiv.
Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Aborträtten ifrågasätts av flera konservativa organisationer och partier vilket hotar kvinnovården ur flera perspektiv.

LEDARE

13 AUGUSTI 2015. Aborträtten

För den som vill göra en abort är ­dagarna viktiga.

En tidig abort är ett enkelt ingrepp som kan utföras på en mindre mottagning. En sen abort däremot, innebär ett kirurgiskt ingrepp som måste göras på sjukhus.

Ingen kvinna vill gå runt och vänta i veckor. Abortbeslutet är svårt nog ­ändå.

Under många år har svenska politiker förstått det här. Abortvården har utvecklats och blivit allt mer tillgänglig.

Ekonomiska stödet minskar

Men så händer något. Aborträtten ­ifrågasätts av konservativa organisa­tioner och partier som Sverige­demokraterna och Kristdemokraterna. Kvinnors rätt att bestämma över sina ­egna kroppar har åter blivit en diskussionsfråga och vi kastas decennier ­tillbaka i tiden.

I Stockholm kommer fyra av sex ­privata kliniker att sluta med medicinska ­aborter nästa år. Stockholm styrs fortfarande av Alliansen som nu drar ner på det ekonomiska stödet till abortkliniker. Krist­demokraten Ella Bohlin och hennes ­borgerliga kollegor hastade igenom ­beslutet utan att stämma av med ­ansvariga läkare.

Längre väntan på ingrepp

På tre år tänker de halvera ersätt­ningen för medicinska aborter. För att minska kostnadsökningstakten, skriver Ella ­Bohlin i tidningen Dagens Samhälle. Hon menar att hon måste spara två miljoner på abortvården, men det är väl ändå ­kaffepengar i ett landsting som bygger lyxsjukhus för många miljarder.

Ella Bohlin menar att landstinget ville bort från kirurgin och därför fick de ­medicinska aborterna extra stöd. Det fungerade uppenbarligen, så frågan är varför Alliansen då väljer att ta bort det.

Nu lägger klinikerna ner och Ella ­Bohlin må vara full av förklaringar. Faktum kvarstår, när hon styr över kvinnosjukvården får abortvården mindre pengar. När hon styr får kvinnor ställa sig i kö till de stora sjukhusen. De kommer att få vänta och i värsta fall tvingas till ­kirurgiska ingrepp.

Oroväckande stöd

Nu protesterar även läkarna i tid­ningen Dagens Medicin. Kvinnovården är ­hotad ur jämställdhets-, jämlikhets- och mångfaldsperspektiv, skriver sex gynekologer. Och de har säkert rätt, klinik­erna brukar försvinna först från för­orterna. Med ­Alliansen kan det bli som förr i tiden då rika kvinnor på fina adresser hade tillgång till en abortvård som de ­fattiga aldrig kom i närheten av.

Bara idioti eller ideologi kan ligga ­bakom denna futtiga besparing. Att Krist­demokraterna vill begränsa aborträtten är ju väl känt, men att hela Alliansen ­väljer att stötta abortförslaget i Stockholm är mer oroväckande.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.