– Min adhd har hjälpt mig i livet

Av: Joni Nykänen, Elina Wessman

Publicerad:
Uppdaterad:

Linda Thelenius berättar om diagnosen

TAR MEDICIN  Linda Thelenius har fått diagnosen adhd. Nu tar hon medicinen Concerta som gett effekt. ”Jag har blivit lugnare och mer tillbakadragen”, säger hon.
Foto: Foto: ULF HÖJER
TAR MEDICIN Linda Thelenius har fått diagnosen adhd. Nu tar hon medicinen Concerta som gett effekt. ”Jag har blivit lugnare och mer tillbakadragen”, säger hon.

37-åriga bloggerskan Linda Thelenius, före detta Rosing, är en i raden av kändisar som fått en adhd-diagnos.

För henne har tillståndet varit både en belastning – och en styrka.

– Mina val har ibland varit sjuka, säger hon.

Linda Thelenius, 37, blev känd efter sin medverkan i ”Big brother” 2003. I huset hade hon sex i tv. Senare har hon bland annat uppmärksammats för relationer, ett hastigt inhopp i politiken och en misslyckad popkarriär.

– Utan min adhd hade jag inte vågat göra det jag gjort. Man har inte det där som alla andra har, där man tänker ”gud vad pinsamt”. Jag bara kör på. Det har hjälpt mig, men har också gjort att mina val i livet ibland varit sjuka, säger Linda Thelenius till Nöjesbladet.

Nu äter hon medicinen Concerta – som gett effekt.

– Jag har blivit lugnare och mer tillbakadragen, säger hon.

”Man skiter i allt”

Thelenius skandalomsusade tid i ”Big brother”-huset fick, enligt henne själv, en extrem prägel på grund av hennes adhd.

– Man hoppar dock inte in i huset bara för att man har adhd. Men hade jag inte haft detta tillstånd skulle jag kanske inte gjort alla dumma saker jag gjorde därinne. Man skiter i allt och tänker ”skitsamma, det ordnar sig”, säger hon.

Den legitimerade psykologen Eva Rusz välkomnar att Linda Thelenius liksom Andreas Kleerup, Petter Askergren, Frank Andersson och Freddie Wadling talar öppet om funktionsnedsättningen.

– Det är ofta en lättnad och kan förklara många av de beteenden man förknippats med. Inte för att man är dum i huvudet utan för att man hade problem med samordningen i hjärnan, säger Eva Rusz.

En speciell förmåga

Artisterna Petter och Freddie Wadling tror att diagnosen gett dem själva ett annat perspektiv.

– Jag ser inte min upptäckt som en defekt eller något negativt, utan tvärtom. Det är en speciell förmåga jag lärt mig att hantera och förvandla till positiv energi, säger artisten Petter Askergren, 37, till tidningen Café.

Artisten Freddie Wadling, 59, kan se en koppling mellan tillståndet och sin kreativa yrkesinriktning.

– Jag tror att man kan se det i och med att man fokuserar på andra saker än vad folk i allmänhet gör. Man ser mer i bilder. Man ser hela gräsmattan, men inte enskilda grässtrån, säger Freddie Wadling.

Men egentligen tycker han inte att adhd är gynnsamt för kreativiteten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN