När trädgården flyttar in

avAnastasia Vesterberg

Per och Lisa bygger inredning av växter - gör det du med! Läs mer om hur du gör nedan

1 av 4

Per Berglund och Lisa Wacklin grundade verksamheten Greenworks förra sommaren. Allt började med att Per ville skaffa en växtvägg till sin lokal.

– Vi hade hård betong överallt och tanken på en växtvägg som en fin kontrast lockade. Vi ville ha en oas i betonglandskapet.

De hade knappt börjat jobba med projektet innan en stor kund hörde av sig med en stor beställning. Därefter tog det fart.

Per Berglund har jobbat med affärsutveckling och har drivit egna verksamheter inom produktdesign. Lisa Wacklin, 52, är utbildad trädgårdsmästare. De träffades för ett år sedan i samband med att Per ville beställa en växtvägg.

– Vi tyckte att de växtväggar som fanns på marknaden då var väldigt dyra och tidskrävande. Så vi startade eget.

Levande möbler

I samma veva som de började jobba hörde en kund av sig till Pers dåvarande företag med förfrågan om produkter. 

När de såg växtprojektet blev det en beställning direkt, en fristående enhet mitt i rummet för företagets flaggskeppsbutiker i Paris och London.

Därefter tog det fart.

I dag har Greenworks många kunder, främst kontor, hotell, konferenslokaler och butiker. Intresset kommer från hela världen.

– Men vi börjar först i Sverige/Norden i år. Tanken från början var att erbjuda mobila växtväggar men så småningom ändrades begreppet till levande möbler, berättar Per.

Och alla produkter hos Greenworks är just, bokstavligen, levande möbler.

–Det finns många fördelar med levande växtväggar. Levande växter ökar syrenivåer samt gör att luften blir lite fuktigare. Växterna är också bra att använda som ljuddämpare och förbättrar akustiken, säger Lisa.

Hur ser framtiden ut för Greenworks?

– Vi har fler nya idéer som ligger på ritbordet och vi kommer att lansera minst två nyheter i år. Håll koll på vår hemsida greenwork.se

ARTIKELN HANDLAR OM