Helenas VM-plan: Justera sitt gevär

avJohan Flinck

SPORTBLADET

Ska ge henne guldet

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
PROBLEM I LIGGANDE Helena Ekholms träffprocent i det liggande skyttet denna säsong är det sämsta någonsin (85 procent). Nu har hon gjort lite ändringar inför VM som börjar om en vecka.

Helena Ekholm har aldrig skjutit sämre i liggande.

Inför VM om en vecka har hon därför gjort en förändring på geväret.

– Man får lite bättre kontroll, säger hon.

Åkningen har bara blivit bättre för varje år och det stående skyttet är i särklass i världstoppen (94 i träffprocent).

Tränat lite mer

Men det har gått troll i det liggande skyttet i år för Helena Ekholm. Hon skjuter sämre än någonsin i liggande visar statistiken (85 procent) och har tappat fler pallplatser i vinter på grund av bommar i ligg.

Om en vecka börjar VM i ryska Chanty-Mansijsk och Ekholm har laddat på hemmaplan i Östersund sedan hon kom hem från världscupen i USA förra måndagen.

– Jag har kört lite mer liggande skjutträning än stående men jag har inte kört någon monsterträning i liggande, säger Ekholm.

– I stället tog jag ett par dagar ledigt från skyttet för att få tillbaka suget igen.

När hon kom hem från USA hade hon också ett snack med landslagets skjuttränare Jonas Edman.

– Vi bestämde att jag skulle göra en justering på geväret.

”Där vill jag inte pilla”

Som innebär vadå?

– Jag har kortat remmen som man har runt armen och som man hakar i geväret där framme. Jag har gjort den en centimeter kortare. Det känns som att geväret sitter tajtare mot kroppen och man har bättre kontroll. Geväret trycker lite mer mot axeln.

Vad innebär det för det stående skyttet?

– Ingenting. Det påverkar bara det liggande skyttet. Jag hade kunnat förlänga bakkappan men då hade det påverkat det stående skyttet och där vill jag inte vara och pilla, säger Ekholm med ett skratt.

Hur känns förändringen då?

– Det känns bra. Skyttet fungerade väldigt bra på träningen i går (läs: måndag). Men egentligen är det nog mest mentalt; att man känner att man gjort någon förändring.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte