Stockholm vill slippa trängseln

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Rolf Petterson
Tvärtjockt Värmdöleden in mot Stockholm en morgon utan trängselskatt.

Bilköerna är tillbaka i Stockholm. Betalstationerna för trängselskatten stängdes sista juli. Nu när semestrarna är slut och skolan börjat märks effekterna. Den 20-procentiga minskningen av trafiken under försöket äts snabbt upp av allt fler bilar.

Därför är det inte förvånande att stödet för trängselskatten ökat kraftigt. Dagens Nyheter presenterade i går en mätning som ger jasidan 51 procent mot nej-sidans 40 i Stockholms stad.

Alla åldersgrupper har blivit mer positiva. Även borgerliga sympatisörer har svängt, trots att tre av partierna säger nej till trängselskatten. Nu leder jasidan även bland folkpartisterna.

Vilken slutsats drar allianspartierna? Moderaternas Kristina Axén Olin hade påtagligt svårt att försvara sig i gårdagens radiodiskussion. Hon svängde som en vindflöjel i frågan om hur folkomröstningarna ska tolkas. Ska ett ja i Stockholms stad respekteras?

Alliansen är lika vag i rikspolitiken. Tänker Fredrik Reinfeldt verkligen gå emot de stadsbor som vill bli av med köerna, om jasidan vinner? Kör Maud Olofsson över sina lokala partivänner i huvudstaden och säger nej trots ett ja i folkomröstningen?

Väljarna behöver tydliga besked före den 17 september.

ME