Attenborough om klimatförändringarna: ”Kollapsen är nära”

avJenny Rydberg

Vår civilisation kommer att kollapsa om inte världens ledare agerar mot klimatförändringarna. Det säger naturfilmaren David Attenborough i ett starkt tal under FN:s klimatmöte i Polen.

– Tiden är på väg att rinna ut, säger han.

30 000 deltagare från nästan 200 länder är på plats i polska Katowice för COP24, som anses vara det viktigaste klimatmötet sedan mötet i Paris 2015.

Under det nästan två veckor långa mötet kommer man att förhandla om hur de mål som sattes upp i Paris ska uppfyllas. Enligt Parisavtalet, som 195 länder har skrivit under, ska länderna arbeta tillsammans för att begränsa den globala uppvärmningen till två grader, och målet ligger på 1,5 grader.

1 av 2 | Foto: Reuters
Sir David Attenborough höll ett brandtal under FN:s klimatmöte i Polen. ”Om vi inte agerar kommer vår civilisation att kollapsa”, sa han.

”Vårt största hot på tusentals år”

Under måndagen hade David Attenborough bjudits in för att representera folket i världen som drabbas av den globala uppvärmningen. Han höll ett starkt tal för mötets delegater:

– Just nu står vi inför en global katastrof som har orsakats av människor. Det är vårt största hot på flera tusentals år: Klimatförändringarna. Om vi inte agerar kommer vår civilisation att kollapsa, och de flesta djur, växter och annat i naturen som inte är gjort av människor kommer att dö ut, säger David Attenborough enligt The Guardian.

”Världens folk har talat”

David Attenborough är bland annat känd för sina populära serier Life, Planet Earth och Blue Planet. Han är en av världens ledande naturfilmare och har adlats i Storbritannien.

– Världens folk har talat. Tiden är på väg att rinna ut. Folket vill att ni, beslutsfattarna, agerar nu. Världens ledare, ni måste leda. Civilisationen, och livet som vi känner till, ligger i era händer, säger David Attenborough under mötet.

Klimatmötet pågår mellan den 2–14 december.

ARTIKELN HANDLAR OM