Janne Josefsson i storbråk med SVT

avFilip Joelsson, Linnéa Borgert

Programledaren i krismöte med kanalen

1 av 3
Janne Josefsson

Janne Josefsson och hela Uppdrag Granskning ligger i storbråk med ledningen på SVT.

Till Nöjesbladet säger SVT-profilen att han och kollegorna kräver att Mette Friberg, chef för samhällsredaktionen, kommer tillbaka som chef för programmet.

– Det är en fullständig förtroendekris, säger han.

Konflikten mellan samhällsredaktionen och SVT:s ledning har pågått länge, och handlar om skillnader i synen på hur samhällsredaktionen ska arbeta. Grunden i konflikten ligger i ett förslag om att frånta Mette Friberg, chef för samhällsdivisionen, ansvaret som programchef för Uppdrag Granskning.

I dag hölls ett krismöte i SVT-huset i Göteborg för att diskutera saken, vilket GP först rapporterade om.

Cirka 40 medarbetare från samhällsredaktionen deltog. Även Ylva M Andersson, chef för SVT Göteborg, var på plats. En extern konsult har plockats in för att lösa konflikten.

– Jag och personalen är allvarligt oroade över vad som händer. Vi måste se en lösning där Mette Friberg kommer tillbaka på jobbet som vår chef, säger Janne Josefsson till Nöjesbladet.

”Det är inte acceptabelt”

– Vi menar att det som har skett inte är acceptabelt. De hade tänkt att tillsätta någon chef över huvudet på oss för Uppdrag granskning. Det är ju inte så att vi tillsätter eller avsätter chefer, men så som det har gått till är ett maktutövande, som otillständigt och oacceptabelt.

Janne Josefsson säger att medarbetarna har skrivit på en skrivelse, där det står att de är oroade för vad som händer på SVT i Göteborg.

– Jag är otroligt kritisk och kräver en snabb lösning av det här. Det är inte acceptabelt. Det finns ett stort missförtroende från mig och de övriga medarbetarna.

Vad händer om ledningen inte lyssnar?

– Om ledningen driver igenom detta, som har gått till på det här otillständiga sättet, då är det ju en ännu allvarligare kris. Det var ett 40-tal personer med på det här mötet, och om man kör över oss fullständigt, vilket man har rätt att göra naturligtvis. Då hamnar vi i en väldigt allvarlig situation. Men det skulle förvåna mig. Vi behöver ju också arbetsro för att göra det vi är tillsatta att göra.

Nöjesbladet har sökt Ylva M Andersson, chef för SVT Göteborg, utan resultat.