”Det är ett mirakel att jag överlevde”

avMichael Wagner

Svenskbekantingen José Morais om hjärnblödningen, ambitionerna som tränare och relationen till Mourinho

Foto: Foto: MICHAEL WAGNER
Svenska fotbollsfans känner kanske igen José Morais från hans sejour i Assyriska 2005

ATEN. Fotboll är på liv och död?

Definitivt för José Morais, 51.

I en exklusiv intervju med Sportbladets Michael Wagner på plats i Grekland berättar svenskklubben AEK Atens nya tränare om hjärnblödningen i våras som kunde kostat honom livet.

– Läkarna sa att det var ett mirakel att jag överlevde, säger Morais.

Uppspelsövningarna sker om vartannat från höger respektive vänster kant på träningsplanen. Bollen går snabbt framåt och på vardera sidan är fyra, fem spelare inblandade innan anfallet avslutas.

Tempot är högt, många av spelarna är aktiverade i stort sett hela tiden.

Tränaren rör sig runt som en skuggspelare och instruerar intensivt samtidigt som bollen spelas framåt.

José Morais är inte tränaren som står med armarna i kors, tittar på och låter assistenterna sköta träningen.

– Jag har alltid varit väldigt aktiv under träningarna. Men det är en av få likheter med tränaren jag var 2005 när jag tränade Assyriska, säger Morais en stund efter att träningen avslutats.

– Annars är jag en annan tränare. De senaste åren har förändrat mig helt.

Dramatiskt i Turkiet

Förutom nära tio år som assisterande tränare till José Mourinho, och den erfarenhet det bidragit med, är det en händelse från tidigt i våras som gett Morais en ny syn på livet.

När Mourinho lämnade Chelsea i december förra året var det även färdigjobbat för lojale assisterande tränaren och nära vännen José Morais i Londonklubben.

Morais blev i stället huvudtränare för turkiska Antalyaspor med profiler som Samuel Eto’o i laget.

Rubrikerna kring anfallsstjärnan var många och resultaten gick upp och ner under den första månaden med Morais vid rodret.

Två dagar före stormötet med Fenerbahce i början av februari samlade han laget för taktik- genomgång och träning.

– Jag ville visa spelarna att vi inte skulle vara nöjda med saker. Jag slog med armen i en vägg, hårt, för att visa vad jag menade. Direkt efter kände jag smärta i nacken. Jag fick snabbt ont i huvudet och var tvungen att sänka rösten. Men jag avslutade mötet och gick ut och ledde träningen, säger José Morais.

– Jag var på träningsplanen i 1,5 timme. Jag sa bara till doktorn att jag hade en fruktansvärd huvudvärk. Ingen annan märkte något. När jag blåste i visselpipan så var det en fruktansvärd smärta. Ljudet förstärktes 100 gånger.

Morais fördes i ambulans till sjukhus i Antalya och omfattande undersökningar tog vid.

– Det kom in en läkare och berättade vad jag hade drabbats av: ”Du har en hjärnblödning på två centimeter”.

– Jag svarade: ”Shit, två centimeter! Då måste jag ha en stor hjärna!”

Morais skrattar, men slår snabbt om och blir allvarlig.

– Läkarna sa att det var ett mirakel att jag levde. Att jag hade fått en andra chans. Att jag ska vara lycklig över att jag inte fick några bestående skador.

– Normalt är det viktigaste efter en hjärnblödning att vara helt stilla. Jag sprang omkring på träningsplanen i stället…

”Mycket strul runt Eto’o”

Tränaren vårdades på sjukhus i tolv dagar men fick sedan återgå till jobbet med flygförbud i tre månader som enda restriktion.

Morais och nykomlingen Antalyaspor avslutade våren starkt, slutade nia i tabellen inte långt efter lagen på Europaplatserna.

Ändå var samtalet från AEK Atens nye sportchef Daniel Majstorovic för någon månad sedan efterlängtat.

– Jag var inte nöjd med situationen i Antalyaspor. Det var för mycket som var oklart kring ledningen av klubben, hur vi skulle jobba, mycket strul runt Eto’o, säger Morais.

Du tackade ja till AEK direkt?

– Daniel och jag träffades först för att diskutera igenom hur vi såg på olika saker. Det fanns en kemi mellan oss om hur vi ville utveckla AEK Aten.

Vad är ambitionen nu och vad är realistiskt?

– Det är en klubb med stor potential. Det är bara att se på alla fansen, det stora intresset och förutsättningarna klubben har just nu. Det är en av de största klubbarna i Grekland. Jag har följt ligan här i många år eftersom det har varit många portugisiska spelare och tränare här.

– Min ambition kortsiktigt är att förbättra spelet hos laget. Det finns mycket utrymme till det när man ser på vilka spelare vi har. Vi ska kunna vara med och utmana lagen som normalt är med i toppen av grekiska ligan, som Olympiakos.

Kopplingen mellan Sverige och José Morais är stark.

Han har Majstorovic som närmste chef, mittfältaren Jakob Johansson är en av lagets stjärnor och 51-åringen är gift med svenska Zandra Haraldsson och tillsammans har de dottern Sofie, sex år.

– Vår bas är bostäderna i Cascais och i Malmö, i Västra Hamnen. Sofie går i Svenska Skolan i Lissabon, men ska börja i internationell skola här i Aten.

Foto: TT

Blir det fler svenska spelare i AEK nu?

– Det är inte omöjligt. Mentaliteten hos svenska spelare är en fördel. De är välutbildade och disciplinerade. Svenska spelare är också duktiga på att anpassa sig.

– Jag följer allsvenskan. Jag såg omgången nu när MFF (Morais säger just ”MFF” på svenska, men intervjun sker på engelska) säkrade guldet. Jag har extra koll på MFF eftersom vi har vår bostad i Malmö och jag har några vänner inom klubben.

– Självklart klappar mitt hjärta lite extra för spelare från Sverige och Portugal.

Hur mycket kontakt har du med Mourinho?

– Vi pratar med varandra så ofta vi kan. Han är en stor inspirationskälla för mig och kommer alltid vara det.

Hur känner du kring situationen för honom med Manchester United just nu?

– José är en av världens bästa tränare, men han behöver få ordning på saker i Man United som går tillbaka tre, fyra år i tiden. Han har inte varit där så länge.

– Jag tror han är bättre än någon annan att lösa saker inom organisationen där det saknats disciplin, vilja och ambition. Manchester United tappade lite av sin identitet när Alex Ferguson slutade som coach.

– José Mourinho ger identitet och det kommer prägla klubben. Hans andrasäsonger är normalt hans bästa. Den här säsongen är till för att få ordning på saker.

Foto: TT

Öppnar för allsvenskan

Morais säger att han är intresserad av att i framtiden återvända till allsvenskan för att träna ett mer etablerat svenskt lag och för att visa hur han förändrats och utvecklats som tränare efter enda säsongen med Assyriska 2005.

Din hustru har inte sagt åt dig att du borde varva ned, satsa på något jobb som är lite lugnare?

– Nej, hon vet att det här är mitt liv. Hon har alltid stöttat mig. Jag fick klartecken från läkarna att jobba vidare, säger Morais.

– Nu känner jag mer än tidigare att min uppgift i livet är att hjälpa andra att uppnå sina drömmar. Det är det som gör mig lycklig.

ARTIKELN HANDLAR OM