Två bröder döda i skottlossning

Av: Erik Melin, Gustaf Tronarp, Niklas Svahn, Oskar Forsberg, Richard Aschberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: ”Vi har en del teorier om vad som kan ligga bakom”

1 av 18

Två bröder dödades i en skottlossning inne på ett kafé i Rinkeby på fredagskvällen. Flera misstänkta gärningsmän lämnade platsen i en vit bil, uppger en källa för Aftonbladet.

Enligt uppgifter träffades en av de skjutna i huvudet.

– De blev jagade och sprang in i diskrummet. Det är i diskrummet som kropparna har hittats, säger kaféägaren till Aftonbladet.

Strax före klockan 22 på fredagen fick polisen in samtal om skottlossning på ett kafé i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

– Poliserna på plats bekräftar att det har varit skottlossning och att två personer är avlidna, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Det rör sig om två män som skjutits ihjäl. Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare är de två männen bröder. SVT Nyheter rapporterar att de nu avlidna satt vid ett bord på kaféet när maskerade män kom in och öppnade eld.

Jagades in i diskrummet

En av männen ska ha blivit träffad i huvudet. Både automatvapen och pistol ska ha använts i skottlossningen. I dörren till kaféet syns omkring ett halvdussin skotthål. I lokalerna ska även en hög med tomhylsor ha hittats.

Aftonbladet har varit i kontakt med kaféets ägare som säger att två av hans anställda var inne i lokalen när skottlossningen började.

– De höll på att runda av för kvällen, säger ägaren och tillägger att ingen av de anställda skadades.

Ägaren var själv inte där men har pratat med de anställda om förloppet. Han berättar om hur de skjutna flydde förgäves.

– De blev jagade och sprang in i diskrummet. Det är i diskrummet som kropparna har hittats, säger ägaren.

Polisen bekräftar att brottsplatsen är inne på kaféet.

Utöver de två avlidna har en man som träffats i armen körts till Karolinska sjukhuset i Solna i en privat bil, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare. Personen som vårdas är lindrigt skadad, uppger polisen på sin webbplats.

Två till tre gärningsmän i 20–25-årsåldern iklädda täckjackor har setts lämna brottsplatsen i en vit bil av mindre modell, uppger samma källa.

Polisen: ”Har teorier”

Polisen har arbetat på platsen under stora delar av natten.

– Vi har gjort en teknisk undersökning, pratat med vittnen och samlat in information. Under dagen kommer arbetet gå vidare med framförallt inre spaning och fortsatta förhör, säger presstalespersonen Mats Eriksson.

Han fortsätter:

– Vi har en del teorier om vad som kan ligga bakom detta, men det är inget som jag kan dela med mig av i nuläget. Vi vill inte binda oss till något.

Ingen har gripits misstänkt för dådet.

Har den skottskadade mannen förhörts?

– Jag vet inte om det har gjorts, men ambitionen var att höra honom under natten.

Kastade sten mot polisen

I samband med att polispatruller spärrade av ett område runt kaféet utsattes de för stenkastning.

– Man har kastat föremål mot patrullerna som skyddar brottsplatsen. Jag vet att det var mycket folk där. Personer på plats försökte gå igenom avspärrningarna, säger Towe Hägg.

Ingen ska ha kommit till skada i samband med stenkastningen. En person som bor precis vid Rinkebystråket uppger att han hörde flera höga smällar. Han såg hur folk snabbt samlades vid kaféet.

– Folket kom från höger vänster, många hörde explosionerna. Det var en massa folk som stod utanför. Det var ett par stycken som slängde saker och andra skrek svordomar, säger personen.

”Alla är väldigt chockade”

Aftonbladets reporter Oskar Forsberg var på plats utanför kaféet sent på fredagskvällen. Då befann sig hundratals personer runtomkring brottsplatsen. Ett 50-tal poliser arbetade där, flera av dem var kravallutrustade och tungt beväpnade. Polisen skickade även en insatsstyrka och en helikopter till platsen.

Strax efter klockan 23 hade stämningen lugnat ner sig på platsen, skriver polisen på sin webbplats.

Aftonbladet har varit i kontakt med två boende i Rinkeby som kände de avlidna personerna.

– Alla här är väldigt chockade över att de två blivit skjutna, säger en av de boende.

På sin Facebooksida vädjar polisen i Järva till allmänheten att hjälpa till med tips ”för att lösa detta fruktansvärda brott”.

Publicerad: