Minst 34 döda efter terrordåd i Bryssel

avIsabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 49 | Foto: AFP
Misstänkta Brysselterroristerna i bild från flygplatsens övervakningskamera.

Minst 34 personer är döda och 212 har skadats efter morgonens attacker i Bryssel.

Självmordsbombare har utlöst två bomber på flygplatsen Zaventem och nästa attack skedde i tunnelbanan.

Alla tre attacker är bekräftade terrordåd.

Bombexperter har ”neutraliserat” ett paket som innehöll sprängämnen.

Det var på tisdagsmorgonen vid 8.15 som två explosioner hördes på flygplatsen Zaventem i Bryssel. Ena bomben smällde av vid flygbolaget American Airlines incheckningsdisk och den andra i närheten.

Minst 14 personer uppges ha dött och 96 skadats efter attacken på flygplatsen. Det är bekräftat att det rör sig om två självmordsbombare.

Svenska Dagbladets korrespondent var på flygplatsen när det hände.

– Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket. Alla butiker har stängt och vakter drivit alla ur hallen. Människor springer, säger Teresa Kuchler till tidningen.

Minst 20 döda i tunnelbanan

Attacken skedde mitt i rusningstrafiken när många människor höll på att checka in. Man behövde inte gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in i avgångshallen. Flygplatsen evakuerades omgående och alla avgångar till och från Zaventem ställdes in.

Polis har hittat ett automatvapen av typen Kalasjnikov intill en död attentatsman på flygplatsen, uppger det belgiska radio- och tv-bolaget VRT.

– De flesta av de skadade är allvarligt skadade: frakturer, brännmärken och djupa skärsår. Det har orsakats av glas och spikar som var i bomberna, säger Marc Decramer, chef för sjukhuset UZ Gasthuisberg dit en del skadade förts, till reportrar.

Mitt i kaoset kom uppgifter om en ny explosion i tunnelbanan vid Maalbeek, alldeles nära EU-kvarteren. Det visade sig att en bomb smällt av i en tunnelbanevagn.

”Det var panik”

Minst 20 personer har dött och 106 skadats i explosionen, varav minst 17 ska vara allvarligt skadade. Det har Bryssels borgmästare Yvan Majeur bekräftat.

– Tåget lämnade Maalbeek station när det var en riktigt hög explosion. Det var panik och det var massor med människor på tåget, säger Alexandre Brans, 32, till nyhetsbyrån.

Efter explosionen vid stationen Maalbeek rapporterades om att stora mängder rök vällde ut från stationen och att människor vårdades på trottoaren.

Vid 14-tiden kom uppgifter att belgiska arméns bombexperter var på flygplatsen för att oskadliggöra ett bombbälte som inte exploderat. Det visade sig att bältet faktiskt innehöll sprängämnen och paketet kunde ”neutraliseras”.

Totalt har alltså 34 personer dött och minst 212 skadats. För 30 personer uppges vara kritiskt, ytterligare 96 är allvarligt skadade och 86 har lindrigare skador.

Kollektivtrafik inställd

EU-parlamentet har höjt säkerhetsnivån till orange och har uppmanat sina anställda att hålla sig inomhus. All kollektivtrafik är för närvarande inställd, det enda transportsättet att ta sig fram är med taxi.

Det har förekommit uppgifter om ännu fler explosioner vid olika tunnelbanestationer, men dessa har ännu inte bekräftats. Gränsen mellan Belgien och Frankrike är stängd.

32 dödades av tre självmordsbomber

Det hände vid terrorattackerna i Bryssel den 22 mars.

TRE EXPLOSIONER I MORGONRUSNINGEN

■ ■ Klockan 07.58: Självmordsbomber på flygplats

Tre män kommer till Zaventem-flygplatsen i taxi med väskorna fyllda med sprängämnen, spik och glas. I avgångshallen detonerar männen två bomber med nio sekunders mellanrum.

11 personer har dödats och 81 skadats, uppgav Belgiens hälsominister vid 12.20-tiden på tisdagen. Vittnen berättar om kraftigt blödande offer med armar och ben bortsprängda.

■ ■ Cirka klockan 09.10: Attack i tunnelbanan

Ännu en explosion inträffar i Bryssel – den här gången i tunnelbanan vid Maelbeek, nära EU-högkvarteret Berlaymont i centrala Bryssel. En bomb utlöstes ombord på ett tunnelbanetåg som åkte längs perrongen på stationen. Explosionen inträffade i den mittersta av tre vagnar när tåget var på väg bort från stationen.

Bryssels borgmästare uppgav på tisdagseftermiddagen att 20 dödats och 106 skadats, varav 17 allvarligt.

En vecka efter bombdådet hade den totala dödssiffran i attackerna fatställts till 32 döda. Bland dem finns två svenskar: My Atlegrim, 30, och en 60-årig kvinna från Mellansverige.
LÄS MER: De dog i terrorattackerna

FLER BOMBER SKULLE HA SPRÄNGTS
■ ■ Omkring klockan 14: Paket på flygplatsen ”neutraliserat”

När polisen efter attacken går igenom övervakningsbilder från flygplatsen hittar man bilder på tre män som drar på fyllda med sprängämnen. Två av männen dödas när de utlöser sina bomber, medan den tredje – mannen i hatt på bilden – ses fly från flygplatsen. Hans bomb är den kraftigaste – men den detonerar först när polisens bombgrupp kommit till platsen, och ingen skadas.

Övervakningsbilden från flygplatsen visar de tre männen strax innan de utlöser sina väskbomber.

■ ■ ”Terrorister bakom alla tre explosioner”

Belgiska federala åklagare bekräftade vid 12-tiden att alla tre explosionerna är terrorattacker. Senare visar det sig att alla explosioner utlösts av självmordsbombare.

Bryssels flygplats, Centralstationen och samtliga tunnelbanestationer i staden stängdes under dagen. Vid 16-tiden öppnades tågstationen igen för att Brysselborna ska kunna ta sig hem. Flygplatsen höll under påskhelgen fortfarande stängt.
Terrorhotnivån i Belgien har höjts till max.

Flygplatser i Europa och USA har höjt säkerheten efter dåden, och Frankrike har skärpt bevakningen av gränsen mot Belgien.

VILKA LIGGER BAKOM?

Terrororganisationen IS har gått ut och sagt sig ligga bakom bombdåden, genom nyhetsbyrån Amaq som står IS nära. Belgiska åklagare har identifierat tre av självmordsbombarna. De har umgåtts i samma kretsar som flera av terroristerna bakom terrorattackerna i Paris i november.

LÄS MER: Terroristerna bakom Brysselbomberna – det vet vi

■ ■ Denna artikel uppdaterades senast 30 mars kl 10.00

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM