Svenskt företag kan rädda Tesla

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Avslutar autopilots-samarbete – efter olyckorna

1 av 2 | Foto: AP
Tesla Model S har autopilot.

Svenska Autoliv kan bli räddningen för Tesla efter olyckorna med autopiloten.

Företagets autopilot-samarbete med israeliska Mobileye har avbrutits.

– Min bedömning är att det skapar möjligheter för Autolivs nya teknik, säger Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter flera olyckor med Teslas autopilot har aktien rasat och oron varit stor hos ägarna. Utredningen runt dödsolyckan som inträffade i maj visar att bilen körde för fort, 120 km / timme när hastighetsgränsen var 105 km / timme.

Tesla avslutar nu samarbetet med Mobileye som levererat hårdvara och algoritmer till autopiloten. I stället kan ett svenskt företag kliva in som en räddande ängel för Tesla. Svenska Autoliv, mest kända för krockkuddar, har system för självkörande bilar med kameror som läser av omgivningen.

Kan beräkna avstånd till hinder

– Min bedömning är att det skapar möjligheter för Autolivs nya teknik. Bolaget har sannolikt den bästa stereokameran på marknaden idag, säger Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau till Nyhetsbyrån Direkt.

Autoliv har i flera år utvecklat ett system för att läsa av omgivningen med dubbla kameror. Systemet kan både beräkna avstånd till hinder och se i vilken riktning det rör sig.

Publicerad:

MER OM MIN BIL