Öppnar för stjärnor: Allt det är realistiskt

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Svensken ska leda nya fotbollsnationen: Är en vinst för idrotten

1 av 2 | Foto: TT
Xherdan Shaqiri (Schweiz) och Adnan Januzaj (Belgien) har båda rötter i Kosovo och skulle kunna byta landslag.

Uefa tog det historiska beslutet att rösta in Kosovo som ny medlemsnation.

I publiken stod en lyrisk Skövdebo som nu kan rita om fotbollskartan med VM i Ryssland som omedelbart mål.

– Vänta, jag ska bara hälsa på statsministern, säger Albert Bunjaki på telefon till Sportbladet.

Från scenen förkunnades att Uefa, med siffrorna 28 mot 24, röstat in Kosovo som ny medlemsnation. I publiken fanns Skövdebon Albert Bunjaki som sedan 2009 varit förbundskapten för landslaget som inte har tillåtits existera.

– Det är en fantastisk känsla. En stor vinst för idrotten. Vi har gått igenom en lång resa men nu kan vi äntligen börja den riktiga resan om man säger så. Jag kan inte beskriva hur jag känner utan bara citera Nelson Mandela. Idrotten har makt att förändra världen. Idrotten har makt att inspirera. Det är det allt handlar om just nu, säger Bunjaki på telefon från Budapest.

”Tacksam att fått ha lärt känna Tord”

Fifa-omröstningen den 13 maj ses nu som en ren formalitet och de flesta förväntar sig att Kosovo, som blev självständigt från Serbien 2008, går rakt in i VM-kvalet till mästerskapet i Ryssland 2018. En plats finns också reserverad i grupp I med Finland, Turkiet, Island, Ukraina och Kroatien.

– Vi har redan börjat förberedelserna för att möta Finland i första matchen. Vi behöver ha tålamod och lära oss så mycket som möjligt under det här kvalet och sedan jobba i lugn och ro för att göra ett bra EM 2020. Där kan vi överraska och till och med ta oss till EM. Men det betyder inte att vi inte kan göra ett bra VM-kval heller. Jag tror verkligen att vi kan överraska där också.

Sedan 2014 har Bunjaki haft hjälp av Sven-Göran Erikssons gamle vapendragare Tord Grip som agerat rådgivare åt 44-åringen. Duon har redan scoutat Finland och kommer nu jobba vidare för att förbereda Kosovo för hösten.

– Det är den inre organisationen vi kämpar med mest just nu. Jag ringde precis Tord och gratulerade också och sa att vi har en lång resa framför oss. Jag är verkligen tacksam över att ha lärt känna Tord Grip med hans erfarenhet av sju VM och tre EM. Det är exakt vad vi behövt och kommer behöva. Jag lär mig något nytt varje dag.

Nästa vecka åker Bunjaki upp till Stockholm för att fortsätta planeringsarbetet tillsammans med Grip. Tack vare nya resurser i egenskap av medlemsnation i Uefa ska Kosovo ny vässa staben kring landslaget. Sedan återstår ett stort arbete med att undersöka vilka som egentligen är aktuella för spel i VM-kvalet.

Öppnar för stjärnorna

Spelare med rötter i Kosovo förväntas nu få dispens att byta landslag vilket öppnar för stjärnnamn som Xherdan Shaqiri (Schweiz) och Adnan Januzaj (Belgien).

– Allt är realistiskt. Väldigt realistiskt, säger Albert Bunjaki när Sportbladet frågar om stjärnorna innan han fortsätter:
– Men det handlar om att spelarna ska göra valet och det måste vi acceptera. Men alla vet att det nu finns en väldigt intressant ny nation som växer in i det här. Det finns aktuella spelare I Tyskland, Schweiz, Österrike, Norge, Finland... Överallt. Jag har bra kontakt med spelarna överallt och vet hur det ligger till. Ge mig en sekund här bara. Statsministern vill säga hej, säger Bunjaki och försvinner ett par sekunder.

Vem var det?

– Det var ministrar och statministern. Nu kommer Albaniens ordförande...

Vad sa han?

– Att jag inte får ta hans spelare ifrån honom. Haha. Men det är en process ingen kan stoppa. Det viktigaste är att spelarna får välja själva.

Redan i dag består Kosovos landslag av spelare med meriter från andra nationer, sju av dem till exempel med landskamper för Tysklands ungdomslandslag bakom sig. I anfallet också en svenskbekanting i Gif Sundsvalls Shpëtim Hasani och försvaret anförs av förre Helsingborgsspelaren Loret Sadiku med meriter från Sveriges U21-landslag.

I höst vet ingen vilka spelare som kommer stå på planen när Kosovo springer in i VM-kvalet men klart är att det kommer stå en extremt stolt Skövdebo på långlinjen.

– Det första jag gjorde efter att ha fått beskedet var att ringa min dotter och min fru. Sedan min mamma och pappa. Jag ville dela glädjen med dem. Många journalister säger att det är allvar nu. Men det har varit allvar hela tiden. Vi får inte glömma att njuta av resan heller. Det är vad vi behöver göra mer av som människor. Jag njuter nu. Det är fantastiskt.

”Många har dött för den här dagen” – Läs Erik Nivas dokument från Kosovos första officiella landskamp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.