Få sömnmedel har effekt

Publicerad:
Uppdaterad:

- satsa på KBT mot sömnbesvär

Foto: Thinkstock

Drygt var tionde svensk lider av sömnbesvär så allvarliga att de påverkar vardagen. Långt ifrån alla sömnläkemedel har vetenskapligt dokumenterad effekt. Den som vill bli botad bör satsa på terapi.

Foto: Mia Åkermark/Orasis Foto
Professor Torbjörn Åkerstedt.

– Sömnbesvär innebär en kraftig sänkning av livskvaliteten. Det är också kopplat till sjukdom och förhöjd frånvaro (från arbetet) på sikt, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Han har ingått i en expertgrupp som har granskat olika behandlingsmetoder mot sömnbesvär hos vuxna. Rapporten presenteras av Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), och den kan sammanfattas med att sömnbesvär är relativt vanliga och att de i första hand kan behandlas med ändrad livsstil och egenvård. Mer motion, regelbundna sovvanor, mindre kaffe och alkohol, till exempel.

Hjälper inte detta, och om sömnproblemen blir så uttalade att de går ut över det dagliga livet, kan man söka hjälp på vårdcentralen. Läkare skriver då ofta ut sömnmedel – år 2008 fick cirka 750 000 svenskar sådana läkemedel. Den bästa dokumenterade vetenskapliga effekten har läkemedel besläktade med bensodiazepiner: zolpidem, zopiklon och zaleplon. Behandlingen innebär dock viss risk för biverkningar och beroende, och ökar risken att äldre ska falla och slå sig.

Det finns inga entydiga belägg för att ett vanligt preparat som Propavan hjälper. Effekten av behandling med melatonin eller antidepressiva medel är också osäker, och de alternativmedicinska metoderna som yoga, akupunktur och örtpreparat är så illa utredda att det inte går att säga någonting om dem överhuvudtaget, slår SBU fast.

Sömnmedlen ska dock ses som en akut hjälp, med kortsiktiga effekter.

– För att bota sömnstörning behöver man använda sig av psykologiska metoder, säger Torbjörn Åkerstedt.

Både kognitiv beteendeterapi (KBT) och annan beteendeterapi leder till att patienten somnar lättare och är vaken kortare tid under natten. Men om samhället vill satsa på detta krävs fler terapeuter, konstaterar SBU.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN