”Vår tid är nu” är en apelsin, ”Grotesco” en lök

Foto: SVT
Matnyttiga serier.
NÖJE

Den ena är apelsin-tv, den andra lök-tv.

Men hur olika ”Vår tid är nu” och ”Grotescos sju mästerverk” än är, säger båda serierna just nu något viktigt.

Apelsin-tv (visa en apelsin i bild samtidigt som någon säger ”det här är en apelsin”) är ett uttryck för onödig övertydlighet. Jag har tänkt på uttrycket flera gånger medan jag tittat på SVT:s praktfulla drama-satsning ”Vår tid är nu”, som i mångt och mycket ÄR apelsin-tv. Min uppfattning fick stöd när jag en dag lyssnade på ett avsnitt i lurarna samtidigt som jag ägnade mig åt annat. Det gick alldeles utmärkt att avnjuta serien som radioteater då det som visas och det som sägs är samma sak. Låter Peter Dalles köksmästare Stickan ilsk så är han också ilsk.

Övertydlighet ses som ett skällsord i ett tv-klimat som svämmar över av rappa, smarta serier, men jag kan känna ett lugn i att varva ner framför ”Vår tid är nu”. Det raka, pedagogiska berättandet passar för seriens ambition: Att skildra Sverige från krigsslutet fram till början av 1970-talet.

”Vår tid är nu” har klassamhället i fokus och har därtill redan nosat på rasism, homofobi och kvinnoförakt. När servitrisen Maggan vittnar om daskar i rumpan och försöker ta sig fram i den gubbiga fackföreningsrörelsen känns det som ett metoo-rop från det förflutna. Historielöshet är livsfarligt, och ”Vår tid är nu” är en påminnelse om att det inte var bättre förr.

Medan måndagskvällarna ägnar sig åt Sveriges förflutna ägnar sig fredagskvällarna åt vår samtid. Om jag ska hålla mig kvar i frukt- och gröntdisken är ”Grotescos sju mästerverk” mest jämförbar med en lök. Lager på lager av satir, metahumor, ordvitsar och referenser i ett ofta rasande tempo. Här spelar det visuella en lika stor roll som det verbala, ”Grotescos sju mästerverk” som radioteater skulle bli obegripligt. Politiskt hyckleri, hälsohets och moralpanik är några av ämnena som hittills avhandlats. Avsnittet ”Ladies night” är ett isande skrik från här och nu, om ett strukturellt förtryck av kvinnor som sträcker sig ända in i hemmets vrår. Grotescogänget har flera fingrar i samtidsluften, och lyckas få oss att både skratta och tänka till.

En apelsin på måndag och en lök på fredag, det är tv-kostcirkeln som kan hjälpa oss att bättre förstå både vår historia och vår samtid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Grotesco

Satir

Serier