Lastbil i krasch med elstolpe: Problematiskt

Av: Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:

En lastbil körde in i en elstolpe i höjd med Ingelstorp i Skåne.

Chauffören skadades, lastbilen läckte diesel och kraschen med stolpen fick en högspänningsledning att falla ner – vilket gjorde cirka 17 500 kunder strömlösa.

– Vi har olika delar som är problematiska, säger Rickard Lundqvist vid polisen i region Syd.

Larmet inkom klockan 20.42 på onsdagskvällen.

En lastbil hade då kört in i en elstolpe vilket har gjort att en högspänningsledning fallit ner på Gamla Malmövägen mellan Åstorp och Strövelstorp, i höjd med Ingelstorp i Skåne.

– Chauffören har skadats. Det handlar om en högspänningsledning och gnistbildningen har antänt gräs. Det är hög risk för räddningspersonalen, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd.

– Lastbilen läcker också diesel och det finns vattendrag i närheten. Vi har olika delar som är problematiska, fortsätter Rickard Lundqvist.

Foto: Jan Emanuelsson

Vägen helt avstängd

Polisen har spärrat av vägen helt och hållet så att räddningstjänsten ska få jobba i fred.

En bärgare har kallats till platsen.

Enligt Trafikverkets prognos kommer det vara fritt fram att köra förbi olycksplatsen först vid 05.00 på torsdagsmorgonen.

– Nu inväntar vi personal från energibolaget samt expertis inom miljön.

Stort strömavbrott

Den skadade föraren har förts till sjukhus med ambulans, uppger polisen.

Olyckan har medfört ett stort strömavbrott.

– Det handlar om en 130 000-voltsledning, en av våra huvudledningar som går in mot Höganäs, säger Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft.

Sammanlagt har cirka 17 500 kunder i området drabbats.

– Det är en komplicerad skada, en komplicerad reparation. Det kommer ta hela natten och kanske fram till i morgon bitti, säger Göran Skoglund.

”På grund av pågående och planerad reparation i Eons station i Mörarp har vi inte möjlighet att koppla om/koppla runt till Höganäs. Vi försöker nu reparera trasig ledning så snart som överhuvudtaget är möjligt”, skriver Öresundskraft på sin hemsida.

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Publicerad: