Eric Kahl: ”AIK betyder allt för mig”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Erik Kahl (t.v.).
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN
Erik Kahl (t.v.).

När AIK krisar börjar även rutinerade stjärnor bita på naglarna.

En som inte fått panik?

18-årige Eric Kahl.

– Varför ska jag vara nervös när jag får spela fotboll för klubben jag älskar? AIK betyder allt för mig, säger han inför derbyt mot Hammarby.

Inte konstigt att tonåringen blivit årets publikfavorit i AIK. Supportrarna identifierade sig rekordsnabbt med den envise, löpstarke och respektlöse vänsterbacken. Eric Kahl hade inga förväntningar på sig men när andra i laget vek ner sig under den pågående katastrofsäsongen har 18-åringen hela tiden levererat helgjutna prestationer.

Kahl lyftes upp i a-laget förra hösten men räknade inte med att bli ordinarie redan 2020.

– Jag hade förmodligen skrattat åt det om någon påstod att jag skulle starta för AIK. Det känns faktiskt helt sjukt. Det är en stor ära att få representera AIK. Men det känns sjukt.

Vänsterbacken är så mycket AIK att man misstänker att han är framställd i ett laboratorium av de svartgula supporterorganisationerna.

– Jag har spelat i klubben sedan jag var fyra år gammal. Min familj, mina vänner och min släkt: alla är AIK:are. Jag kommer från Solna. Min farsa har klubbmärket tatuerat på vaden. Han har alltid haft säsongskort. AIK betyder allt för mig.

”Vill ge laget energi”

Hur kommer det då sig att unge Kahl inte alls verkar lika drabbad av allvaret i situationen som flera av lagkamraterna? Vad är det som gör att vänsterbacken – som ser upp till Barcelonas Jordi Alba och Juventus Alex Sandro – borrar ner huvudet, vinner sina dueller och bombar fram längs kanten utan att fundera så jävla mycket?

– Jag har alltid haft den kämparglöden och vinnarskallen sedan jag var liten. Jag försöker få fram det i matcherna. Jag vill ge laget energi. Det behövs ju nu i den här situationen.

Har du inte varit nervös?

– Nej, varför skulle jag? Varför jag ska vara nervös när jag får göra något att älska, att spela fotboll för AIK. Om jag brinner för något – älskar något – behöver jag inte vara nervös.

Hur känns det att supportarna tagit dig till sina hjärtan?

– Det är jättekul, såklart. Jag gör mitt bästa på planen och försöker göra alla glada. Om inte supportrarna funnits så hade inte AIK funnits heller. Om man kan göra något för att alla ska bli glada så ska man göra det.

Förvandlad backlinje

Det viskas redan om utländskt intresse för dig. Hur ser du på det?

– Just nu är jag i AIK och spelar för den här klubben. Jag älskar att vara i AIK.

Från att ha varit AIK:s kanske svagaste lagdel kan Bartosz Grzelak plötsligt ställa upp med landslagets Mikael Lustig på högerbacken och U21-landslagets Eric Kahl till vänster. En välkommen upprustning i den desperata jakten på nytt kontrakt.

– Lustig är verkligen en stor spelare. Jag ser upp till honom mycket. Han kommer med tips och råd som betyder något. Dessutom är Micke en jävligt skön kille som bjuder på sig själv och skämtar med alla.

Vad ger han för tips?

– Framför allt hur jag ska positionera med i defensiven och offensiven. Det är något han är väldigt bra på själv. En smart spelare.

Om konkurrenten: ”Som en storebror”

En annan lagkamrat som verkligen stöttat honom är den direkta konkurrenten Heradi Rashidi.

– Han är en otroligt bra spelare och en lika fantastisk person. Han har hjälpt mig så mycket hela säsongen. Man kan alltid fråga honom. Heradi är som en storebror för mig.

I förra derbyt fick ni stryk mot Djurgården. Hur var det?

– Väldigt tufft. Det tog hårt på alla i laget. Det ska kännas hemskt att förlora ett derby. Vi vet vilken tyngd en sån match har för alla i klubben och supportrarna. Nu gäller det att inte förlora något mer derby.

Vad talar för seger mot Hammarby?

– Att vi kommer från en väldigt stark match, åtminstone defensivt, mot Malmö. Vi är svåra att bryta ner. Nu ska vi självklart bygga på offensiven också. Vi ska också försöka utnyttja att Hammarby är ett konstgräslag och att vi spelar på gräs varje dag.

AIK–Hammarby spelas i dag klockan 14.30. Matchen sänds på Dplay.

Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.