”Rädd att alla nära skulle dö”

Johaug om chocken efter dödsfallen

Av: Andreas Käck

Publicerad:

Två av hennes nära vänner miste livet inom loppet av ett par veckor.

Nu berättar Therese Johaug om den fruktansvärda tiden.

– Jag var rädd att alla i min närhet skulle gå bort, säger hon enligt VG.

Sensommaren 2018 var traumatisk för norsk längdskidåkning och för dess största stjärna Therese Johaug. Den 29 juli omkom OS-medaljören och Vasaloppsvinnaren Vibeke Skofterud i en vattenskoterolycka, 38 år gammal.

Johaug närvarade på begravningen tillsammans med före detta lagkamraten Ida Eide. Drygt fyra veckor senare kollapsade Ida Eide under ett motionslopp i löpning utanför Oslo och dog, 30 år gammal.

– Då var jag verkligen tvungen att jobba mentalt för att ta mig igenom allting. Jag var rädd att alla i min närhet skulle gå bort. Vetskapen att ens bästa vän inte längre fanns var en chock, det gick knappt att greppa, säger Johaug i podcasten ”Ida med hjärtat i handen”, enligt VG.

”Glad att han fanns”

Hon berättar att pojkvännen Nils Jakob Hoff var ett stort stöd i sorgearbetet.

– Det var då jag började fråga mig själv: ”Vad är meningen med livet?” Det var tufft psykiskt, så jag var glad att Nils Jakob fanns där för mig. Men jag blev orolig och var livrädd för att jag även skulle förlora honom och de andra runtomkring mig, säger Johaug.

Vill bli mamma

Hon och Nils Jakob har varit tillsammans länge. De har fram tills nyligen haft ett distansförhållande. Nu har de flyttat ihop och blivit sambos. Därmed har det också blivit naturligt att börja tänka på barn.

– Jag hoppas ju kanske att det blir några ungar så småningom. Man är ju liksom i den åldern, 32, och börjar räkna lite lätt på fingrarna. Kanske är det dags snart, ja, säger Therese Johaug.

Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE