Sunderlands julklapp: 22-årig miljardär

Publicerad:
Kyril Louis-Dreyfus.
Foto: BERTRAND LANGLOIS / TT NYHETSBYRÅN
Kyril Louis-Dreyfus.

FOTBOLL

Sunderland har godkänt en ny ägare.

22-årige miljardären Kyril Louis-Dreyfus ska ta över den klassiska fotbollsklubben.

”Jag kan inte vänta på att sätta igång och jag tror att vi kan få tillbaka Sunderland AFC i toppen av engelsk fotboll”, säger Louis-Dreyfus i ett uttalande på julafton.

Det har varit några tunga år för Sunderland. 2016/17 åkte klubben ur Premier League för första gången på tio år och har inte hittat tillbaka.

I dagsläget harvar man i League One, den engelska tredjeligan, samtidigt som ägaren Stewart Donald har försökt sälja klubben i ett år.

Stora planer

Nu har Donald lyckats – och Sunderlands supportrar kan nu hoppas att vinden vänder. För Kyril Louis-Dreyfus säger sig i alla fall vara fast besluten att väcka liv i klubben.

”Vi vill skapa ett lag som är underhållande att se på och som förkroppsligar den känsla och kultur som finns bland publiken, och på så sätt sammanstråla laget med supportrarna som kommer att vara ovärderliga för vår framgång”, säger Louis-Dreyfus i ett uttalande på klubbens hemsida.

Foto: Stu Forster / Getty Images Europe

God för 17 miljarder

Kyril är son till förre Olympique de Marseille-ägaren Robert Louis-Dreyfus. Robert, som dog i leukemi 2009, var förutom ägare av Marseille även vd för skojätten Adidas. Enligt uppgift har Kyril Louis-Dreyfus en förvaltningsfond som är värd mer än 2 miljarder dollar (drygt 17 miljarder kronor).

Det enda som saknas är ett godkännande från EFL, ligaorganisationen under Premier League. I sådana fall tar Louis-Dreyfus och hans konsortium över ägarskapet i början av 2021. Något som gör 22-åringen till den yngste ägaren i engelsk fotboll.

Tidigare har Sunderland Echo uppgett att övertagandet gör Sunderland till engelsk fotbolls 13:e rikaste klubb.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.