Ministern till studenterna: Skärp er!

Antalet coronasmittade ökar igen – mest bland unga

Av: Ebba Thornéus, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Skärp er!

Det var Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, uppmaning till landets studenter under en pressträff på fredagen.

– Vi kan inte ha att högskolor och universitetscampus blir coronasmittkluster.

Antalet bekräftade coronafall ökar i Sverige och störst ökning sker bland unga i åldrarna 20-29 år, meddelade regeringen på fredagens pressträff.

– Smittspridningen av covid-19 ökar. Jag förstår att många vill att pandemin ska vara över, att allt ska vara som vanligt igen, men pandemin är inte över tyvärr. Nu ökar istället smittspridningen. Vi måste hjälpas åt för att ta ett omtag. Om vi sköter oss kan vi minska smittspridningen, inledde Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Vidare vände sig ministern till landets över 400 000 studenter.

– Jag vill börja med att tacka er som sköter er, också i tider av pandemi, sa hon och fortsatte i en allt skarpare ton när det gällde studentfesterna:

– Ni är tyvärr alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste skärpa er. Vi kan inte ha att högskolor och universitetscampus blir coronasmittkluster. Jag uppmanar samtliga studenter att agera mer ansvarsfullt framöver. Det är ett ansvar jag förväntar mig att ni tar.

– Det är inte rimligt att ni festar bort er utbildning.

Ernkrans: Inte fritt fram

Ernkrans betonade att man sett flera exempel på nollningar där studenter vistas för många tillsammans och för nära.

– Tyvärr verkar det, som sagt, att denna försiktiga öppning av campus på flera håll tolkats av alltför många studenter som att det är fritt fram för ett mer normalt studentliv.

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, betonade att alla nu måste ta ansvar då läget i Sverige är bättre än i många länder i Europa, men att situationen börjar bli bekymmersam även i vårt land.

– Flera lokala utbrott är starkt kopplade till universitet och högskolor. Så många som åtta regioner har haft utbrott. Det har oftast inte skett i samband med studier, utan vanligen vid fester, insparkar och partytält.

Han nämner att över 200 studenter smittats under hösten.

– Det är stor risk att det blir fler. Är oturen framme så blir festen ett smittspridningsevenemang, vi har tyvärr sett prov på det, säger Carlson.

– Ha gärna fest, men umgås i mindre grupper, helst i samma gäng som man annars träffar. Åtminstone den här hösten och vintern, även om du tröttnar på dem.

Kan bli aktuellt att stänga

På frågan om det kan bli aktuellt att stänga ner campus svarar Matilda Ernkrans att hon vill skicka följande budskap till studenterna:

– Redan i dag kan en lokal smittskyddsläkare med universitetsledningen stänga universitet och högskolor om smittan blir för omfattande. Vi är i ett läge där vi behöver ta ett omtag, där vi kan ta ansvar var och en, att minska smittspridning och sköta sig bättre. Då kan vi hålla campus öppet. Fungerar det inte återstår det att gå över till distansundervisning.

Johan Carlson säger dock att Folkhälsomyndigheten inte riktigt är vid punkten där man vill stänga ner all utbildning. Men att flera enskilda universitet och högskolor har gjort det vid högre smittspridning.

 

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE