Abu Bakr al-Baghdadi – från IS ”kalif” till jagat villebråd

avNivette Dawod

Terrorsekten IS förlorar mark och den självutnämnde kalifen Abu Bakr al-Baghdadi blir allt mer trängd.

Den jagade ledaren stannar aldrig längre än 72 timmar på samma plats och sägs gömma sig i det irakisk-syriska ökenlandskapet.

– Han har blivit nervös och är mycket försiktig med att förflytta sig, säger Lahur Talabany, chef för kontraterrorenheten vid Kurdistans regionala regering till nyhetsbyrån Reuters.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Irakiska staden Mosul

Terrorgruppen Islamiska staten ser ut att vara på väg att vittra sönder. Sekten håller på att förlora kontrollen över Mosul i Irak – och nu står slaget om den självutropade huvudstaden Raqqa i Syrien.

Det har förändrat livet för den man som sägs leda sekten, 46-åringen som kallas Abu Bakr al-Baghdadi, eller ”spöket” eftersom han så sällan syns i offentligheten. Gånggång uppges han ha dödats, men uppgifterna har aldrig kunnat bekräftas.

– Det är ganska anmärkningsvärt att ledaren för den mest varumärkeskänsliga terrorgruppen är så nedtonad när det gäller sin egen publicitet, säger Patrick Skinner, underrättelsekonsult och tidigare CIA-anställd till nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbyrån Reuters har publicerat nya detaljer om ledarens anonyma liv.

”Dödas eller fångas”

Enligt uppgifter från myndighetspersoner befinner sig Baghdadi varken i Mosul eller Raqqa längre, utan är på flykt någonstans i ökenlandskapet mellan Irak och Syrien.

– Han kommer antingen att dödas eller fångas i slutändan, han kan inte hålla sig under jord för alltid, säger Lahur Talabany, kontraterrorchef vid Kurdistans regionala regering i norra Irak, som förtydligar att striden mot IS ideologi inte försvinner bara för att ledaren skulle göra det.

Att ledaren är pressad är inte nytt. I slutet på förra året kom uppgifter om att al-Baghdadi sover med bombväst och hellre utlöser den än tillfångatas.

Ett av få livstecken gav han i november 2016, då han i en ljudinspelning uppmanade sina män att försvara Mosul till det bittra slutet.

I mars i år ska Baghdadi skriftligen ha meddelat att slaget om Mosul var över och att IS förlorat makten där.

Hittelön: 25 miljoner dollar

Nu ska ett av hans främsta bekymmer dessutom vara att någon av hans närmaste anhängare anger honom för irakiska eller amerikanska styrkor och därmed kan få hittelönen på 25 miljoner dollar, skriver nyhetsbyrån.

– Hittelönen skapar oro och anspänning, det begränsar hans rörelse och hur många vakter han kan ha. Han stannar aldrig på en och samma plats i mer än 72 timmar, säger Fadhel Abu Ragheef, expert på extremistgrupper till Reuters.

När han färdas längs ökenlandskapet gör han det i pick up-lastbilar eller oskyddade civilbilar för att inte sticka ut. Han ska numera enbart ha en chaufför och två livvakter.

Använder kurirer

Han använder inte heller telefoner utan kurirer för att prata med sina närmaste; ”försvarsministern” Iyad al-Obaidi och ”säkerhetsansvarige” Ayad al-Jumaili.

Flera gånger har det ryktats om att kalifen, som egentligen heter Awwad Ibrahim Ali al-Badri och föddes i Samarra norr om Bagdad 1971, kan vara skadad eller rentav död.

I den senaste rapporten, där Ryssland i morse uppgav att man ”kan ha dödat” Baghdadi i ett flyganfall, uppgavs också IS-ledarna Abu al-Khadji al-Mysri, Ibrahim al-Naef al-Khadj och Suleiman al-Shauah finnas bland de döda. Ytterligare över 300 IS-terrorister kan ha dödats vid samma tillfälle, enligt ryska myndigheter.

Men den USA-ledda koalitionen uppgav snart att man inte kunde bekräfta uppgifterna.

Baghdadis öde är fortfarande höljt i dunkel.

ARTIKELN HANDLAR OM