Terroristledaren al-Baghdadi uppges död

avJoakim Magnå

Terrorsekten Islamiska statens ledare Abu bakr al-Baghdadi är död, rapporterar Reuters.

Syriska människorättsobservatoriet SOHR uppger att tre högt uppsatta IS-ledare bekräftar dödsfallet.

Foto: AP
Abu bakr al-Baghdadi

Abu bakr al-Baghdadi har dödförklarats många gånger. Den här gången är informationen bekräftad, enligt Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har bekräftad information från ledare, inklusive en av högsta rang, inom Islamiska staten på den östra landsbygden i Dayr al-Zawr, säger Rami Abdulrahman, ordförande för den brittiska människorättsorganisationen, till Reuters.

Rami Abdulrahman berättar för Reuters att källor inom IS i staden Dayr al-Zawr bekräftar att Abu bakr al-Baghdadi är död men ”inte hur eller när”. Enligt CBS News, som också varit i kontakt med Abdulrahman, kommer uppgifterna från tre IS-officerare.

Rykten har gått sedan 2014

Varken irakiska eller kurdiska myndigheter har bekräftat dödsfallet. Inte heller det amerikanska försvarsdepartementet har någon information som stärker uppgifterna.

Rykten om al-Baghdadis frånfälle har cirkulerat och rapporterats ända sedan han utropade Islamiska statens kalifat i irakiska Mosul 2014.

Ryssland meddelade i juni att IS-ledaren ”med hög säkerhet” dödats i ett ryskt flyganfall i högsätet al-Raqqa i Syrien maj. Attacken skedde mot ställningar i stadens utkant efter underrättelseuppgifter om att ett stort antal IS-ledare samlats för ett möte. Både USA och Irak ställde sig tveksamma till att al-Baghdadi dödats.

Seger utropades i Mosul

46-årige Abu bakr al-Baghdadi går under smeknamnet ”Spöket” och har inte synts offentligt sedan kalifatet utropades i al-Nurimoskén för tre år sedan.

Om de senaste uppgifterna från SOHR stämmer är det ännu ett hårt slag mot IS, som hårt pressat kämpar för att försvara sina områden i Irak och Syrien.

Iraks armé deklarerade i helgen seger i Mosul och reste en irakisk flagga på floden Tigris strand som en symbol över stadens befrielse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Ryssland

Mosul

Syrien

Irak

USA