Två toppchefer på Balder gripna för insiderbrott

Togs i gryningsräd i Göteborg – misstänks ha handlat aktier i annat bolag

Av: David Peterson , Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Två toppchefer i fastighetsjätten Balder har gripits misstänkta för insiderbrott.

De tog av polis vid en gryningsräd i Göteborg.

– Utredningen bedrivs för fullt, säger åklagaren Pontus Hamilton.

På tisdagsmorgonen slog polis till mot en adress i Göteborg. Två personer greps i samband med razzian, misstänkta för grovt insiderbrott.

– Det stämmer att två personer greps. De blev senare anhållna, och jag har precis begärt dem häktade, säger Pontus Hamilton, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, när Aftonbladet når honom sent på torsdagseftermiddagen.

Det handlar om två högt uppsatta chefer i fastighetsjätten Balder. Åklagare Pontus Hamilton är förtegen om ärendet.

– Som jag ser det så gynnar det inte utredningen att kommentera vilket företag de arbetar för eller vilka roller de här personerna har.

Fastighetsbolaget Balders kontor i Göteborg.
Foto: Google
Fastighetsbolaget Balders kontor i Göteborg.

Misstänks för brott vid aktiehandel

Enligt åklagaren gäller misstankarna att de två ska ha utnyttjat icke-offentlig och kurspåverkande information vid aktiehandel.

– Att brottet bedöms som grovt kan generellt sett handla om vilken position man har, och om den innebär att man får veta saker i förtroende, säger Pontus Hamilton.

Balder leds av miljardären Erik Selin. Aftonbladet har sökt honom utan framgång. Under torsdagskvällen kommenterade han emellertid händelserna i ett pressmeddelande:

”Vi har under kvällen fått information om att de två ledande befattningshavarna har begärts häktade misstänkta för grovt insiderbrott. Misstanke om brott avser inte eventuella transaktioner i Balderaktien. För närvarande avvaktar vi ytterligare information”.

Går igenom datorer

Aftonbladet har utan framgång sökt de misstänktas advokater.

– Utredningsarbetet pågår för fullt. Vi håller förhör och går igenom olika typer av beslag som gjorts. Det rör sig framförallt om datorer, telefoner och annan it-utrustning, säger åklagaren Pontus Hamilton.

Häktesförhandling väntas äga rum under fredagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE