Mejla

Michael Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Står på tur för en seger – jag spikar på GS75

Michael Carlsson synar lopp för lopp • GS75-tipset söndagen den 26 april på Solvalla

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: DAVID SCHREINER/TR BILD
Demex spikas på GS75.

Senast gjorde han ett topplopp från dödens och fick bara släppa Tangen Haap förbi sig som smugit med i rygg.

Gången innan dess var han också heroisk som tvåa från dödens men åkte dit på linjen.

Demex står verkligen på tur för en seger och nu tror jag den kommer – jag spikar.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Solvalla är värd för Grand Slam 75 den är söndagen. Precis som förra veckan är det flera ihåliga och ojämna lopp som lär skicka upp utdelningen i höjden. Spelvärdet är högt med andra ord, som det nästan alltid är på de här miljonspelen.

Det får bli en spik i omgången och nu litar jag på att Jan-Olov Persson har konserverat den strålande formen hos Demex. Jag spikade hästen i den här spalten för två starter sedan i Grand Slam 75. Efter ett tufft lopp utvändigt om ledaren tog han över befälet in på upploppet, men fick snöpligt ge sig precis på mållinjen mot stallkamraten Guld Roy som tassat med i rygg bakom.

Även senast fick Demex harva i dödens hela vägen och då var prestationen ännu bättre. Det var i V75 på Romme som han bjöd självaste Tangen Haap en perfekt draghjälp hela vägen. Demex höll farten strålande som tvåa och att han inte kunde stå emot ett av Sveriges bästa kallblod efter den resan är honom förlåtet.

I dag finns det inga konkurrenter med av den kalibern. Visserligen möter han på nytt Guld Roy men jag tror och hoppas på revansch. Det handlar ”bara” om att han ska kliva iväg från femtespåret i volten, men det brukar inte vara några problem eftersom Demex sällan galopperar. Slipper han sedan bara att göra grovjobbet i dödens måste han ha toppchans till seger. Stallkamraten Guld Roy har dessutom bakspår på tilläggsvolten och det avgör saken till Demex fördel.

Väl förberedd

Jag pratade med Petri Salmela som har flera intressanta hästar i omgången. I GS75-inledningen låter han Got To Dash göra årsdebut. Hästen är väl förberedd och visade fina kvaliteter i fjol, bland annat när han vann ett sprinterlopp i V86 på 1.11,5 från ledningen. Han är startsnabb och det handlar om att hålla ut likaledes startsnabba Perfect Gede från början. Lyckas han med det är det en bra vinstchans, även om Salmela hävdar att det kan behövas lopp i kroppen innan toppformen sitter där. Det blir inte optimal balans barfota runt om, utan skor fram och barfota bak.

Perfect Gede har varit duktig vid spetssegrarna och vann med krafter kvar i en snabb avslutning senast.

När två slåss vinner en tredje, lyder den berömda devisen. Jag plockar därför även med skrällen Titan Igiro som har visat gryende form på slutet. Han avslutade i 1.10-tempo sista halvvarvet senast och kan vara en smällkaramell med klaff.

Katja Melkko är en duktig tränare som firar jättefina framgångar. I GS75-2 selar hon ut Galileo Journey som är obesegrad efter tre starter. Hästen har övertygat stort och vann överlägset senast. Det kan mycket väl vara en spik och jag övervägde länge om att singla hästen.

Det är debut bakom bilen och till slut dubblade jag med Amorcer Levallo som vann i sin comeback senast. Enligt tränare Salmela ska hästen gå framåt ytterligare med loppet i kroppen och nu blir det dessutom för första gången barfota bak. Salmela tror på en extra växel när bakskorna rycks och från ett spår invändigt om Galileo Journey får han ett garderingsstreck.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Jag hoppas överleva på de fem streck jag har råd med i den tredje avdelningen. Ett lurigt lopp där andrahandsfavoriten Expendables övertygade vid segern senast. Casimir Toff har ett lopp i kroppen på svensk mark och får duktige Hannu Torvinen i sulkyn. Är bortglömd liksom Boiling Point som Petri Salmela varnade mig för. Hästen hade otur i senaste starten och hade kunnat vara bland de tre om det löst sig bättre. Har nu en genomkörare i kroppen och kan vara ett skrällbud från ett perfekt läge.

En snackhäst i fjol

Cuarto Käbb har övertygat i två raka segrar och är favorit i den fjärde avdelningen. Han har körts fram utvändigt om ledaren och avgjort den tunga vägen båda gångerna. Hästen är stark och rejäl och har vunnit över lång distans tidigare. Jag var ett tag inne på att spika men sedan blev det gardering med Uret, som har varit bra en längre tid mot tufft motstånd och svåra utgångslägen, samt Isa som står intressant till på start. Hon var senast tvåa på en 1.12-tid över kort distans och ska nu tävla barfota runt om för första gången på länge vilket tränaren Fredrik Linder ska ge en jäkla kick.

Djokovic var en snackhäst i fjol som treåring då han började karriären strålande med fyra segrar på de fem inledande starterna. Han kvalade in till Svenskt Travkriterium via en andraplats i försöket bakom Upset Face. I finalen blev det dessvärre galopp i sista kurvan och sedan blev det ett par starter till med bara galopper. Men senast skötte sig Djokovic i sin andra start för året och vann bekvämt på 1.12,9 över medeldistans från ledningen.

Nu är det spår elva och tränaren Mattias Djuse har aviserat att han inte vill köra alltför offensivt därifrån utan menar på att säsongen är lång och det stora målet är Svenskt Travderby. Kan absolut vinna men han får sällskap med två hästar på systemet.

Dels med lägesgynnade Surprise Rose, som höll starkt från dödens till andraplatsen senast, samt med fartfyllda men opålitliga Mas Capacity.

Vine Vision är berättigad favorit i GS75-avslutningen. Claes Sjöströms häst har gått bra varje gång från dåliga utgångslägen. Avslutade bra mot tuffa hästar senast och har nu det bästa spåret på länge.

V75-härdade Leonas Sami ska tävla barfota runt om och rysaren är Katja Melkkos Herrera Boko som har gått bra i skymundan på slutet, ska tävla barfota fram nu och förstärks även av Jorma Kontio i sulkyn.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5–7–6 (3–2)

GS75-2: 5–3 (6–12)

GS75-3: 4–5–1–6–2 (10–9)

GS75-4: 5–10–2 (3–1)

GS75-5: 7 Demex (11–1)

GS75-6: 11–3–12 (9–5)

GS75-7: 5–6–3–10–2 (4–11)

Systemet är på 1 350 rader/kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: