Polishunden Attack bakom gripandet av gängmedlemmar

Av: Andreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

Polishunden Attack och hans hundförare har gripit fyra gängmedlemmar i Uppsala.

Vid tillslaget lyckades Attack sniffa fram både cannabis och gatustridsvapen.

– Han är en polishund med många strängar på sin lyra, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta.

Det var när Attack och hans hundförare var ute och patrullerade i tisdags som de fick syn på fyra kända gängmedlemmar i en bil. De fick till ett så kallat fordonsstop, männen försökte fly– dock förgäves. Attack och hans poliskonstapel fick fatt på männen.

– Gängmedlemmarna försökte fly men Attack spelade en avgörande roll så vi fick kontroll på dem, säger Jale Poljrevius.

Attack, som även gjort sig känd som en bra spårhund, kände doften av något som inte är helt lagligt. Efter en liten stund hade han nosat fram en hyfsat stor mängd misstänkt cannabis och så kallade gatustridsvapen.

– Han lyckades nosa upp en, vad jag brukar säga, icke oansenlig mängd narkotika och gatustridsvapen, knivar eller liknande. Det var en riktig bingo för Attack och hans hundförare, säger polischefen.

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET

Rikskänd polishund

Det är inte första gången i år som Attack är med och griper gängmedlemmar i Uppsala. I juli i år var han med och grep tre gängmedlemmar. En av de gripna försökte fly men Attack var uppmärksam och stoppade den gripna mannen genom att bita tag i honom.

För två år sedan, 2017, blev Attack känd för svenska folket efter att han spårat upp en 6-årig flicka som varit försvunnen i över 13 timmar. Senare samma år blev han utsedd till ”Årets polishund” av Svenska kennelklubben.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE