Bojan Djordjic avslöjar hemligheterna i Viasat-studion

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

Avspark för en ny säsong av Champions League runt Europa, samt institutionen Champions League-studion hos Viasat.

Med välbekanta ansikten och röster som Ola Wenström, Erik Niva, Lars Lagerbäck, Martin Åslund och Pontus Kåmark.

I den här tv-intervjun avslöjar Bojan Djordjic hemligheterna om studion.

Vem är mest fåfängd? Vem är mest nervös? Vem är mest högljudd under matcherna?

Häng med bakom kulisserna.

Champions League tog över efter klassiska Europacupen 1992.

Under alla åren är det MTG/Viasat-koncernen som har haft tv-rättigheterna i Sverige.

Bojan Djordjic har vid 37 års ålder blivit en av våra mest rutinerade fotbollsexperter.

Allt började vid 20 års ålder då han var expert tillsammans med Peter Antoine i TV4:s sändning från fotbolls-VM i Japan och Sydkorea.

I Viasats tv-sändningar från främst Champions League och Premier League är Bojan Djordjic inne på sin fjärde säsong.

– Det finns ingenting bättre, jag älskar fotboll och jobbar med min hobby – jag får resa och se de här fantastiska arenorna, jag får träffa de bästa tränarna och jag får se de bästa spelarna. Jag förstår inte om folk i mitt yrke klagar över jobbiga resor, jobbigt är att gå och städa gatorna eller dela ut tidningar på morgonen och det är vad folk gör för att kunna betala hyran – det vi gör ska man tacka gud för varje morgon när man vaknar, att man fått tillfället att göra något som många drömmer om och det är inte alla som har möjligheten att älska sitt jobb, säger Bojan Djordjic.

Åsikterna förändras

Som fotbollsexpert har han ofta väckt mycket reaktioner och skapat debatt.

Samtidigt har han märkt en skillnad den senaste tiden, och han slänger ur sig den snabba kommentaren ”jag har blivit folkkär” med ett snett leende.

Foto: LORENTZ-ALLARD ROBIN

– Det har vänt, och det är för att de har insett att jag är exakt likadan nu som för tre år sedan – det betyder att trovärdigheten i det jag säger fortfarande är densamma. Det är inte så att jag vänder kappan efter vinden, jag är den jag alltid har varit, om man verkligen vill lyssna så gör man det, man kanske lär sig någonting, eller att man åtminstone får en åsikt för det jag säger skapar en diskussion, säger Bojan Djordjic.

”Inga klyschor”

Att han har en stor passion för sporten lyser ofta igenom i rollen som fotbollsexpert.

Det är ingen hemlighet att hjärtat klappar för klubbarna AIK, Manchester United, Röda Stjärnan och Brommapojkarna.

– Vad vill du när du sitter hemma med dina vänner och kollar? Du vill höra någon som säger något som man kan diskutera i tv-soffan – det ska inte vara klyschor hela tiden, det ska vara okej att kritisera även om man gjort färre matcher än vissa som man kritiserar, det handlar inte om det utan det handlar om fotbollsöga, säger Bojan Djordjic.

”Ytlig som yngre”

Alla åren vid studioborden tycker han också har gjort att han har utvecklats i sitt yrkesutövande.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

– Man utvecklas hela tiden eftersom man blir äldre och alltid hittar nya vägar för att framföra någonting. Det handlar inte att hela tiden vara hård i sin kritik, utan mer att ha grund och djup i till exempel varför jag tycker att en spelare inte duger eller varför en spelare inte ska utstå så mycket kritik för att jag tycker att han är tillräckligt bra – det måste man kunna förmedla, jag är fortfarande känslomänniska men när jag var yngre var mer ytlig utan att tänka till vad som fanns under, säger Bojan Djordjic.

Samspelt lagbygge

I tv-intervjun ovan berättar Bojan Djordjic mer om det vi inte får se tv.

Han beskriver också Viasats tv-studio som en klubb, en lag och ett omklädningsrum.

– Det bästa är att träffa alla innan, snacka skit och snacka om lagen, livet och vad man gör. Vi har ett så bra team att det inte finns någon prestige, och det är ganska ovanligt för en gammal fotbollsspelare att kliva in i ett omklädningsrum utan man kollar vad den andra gör eller vad det är för lön den andra har eller undrar varför någon annan får mer tid – utan vi är faktiskt som en stor familj som umgås och pratar och gör varandra bättre – vi kan ha dialoger och vara kritiska mot varandra, det syns nog i rutan att det kanske blir mer än vad man får någon annanstans, säger Bojan Djordjic.

Dags att slå sig ner i fåtöljen och knäppa på fjärrkontrollen.

Champions League-studion, programledaren Ola Wenström och turneringens hymn tillhör våra största tv-klassiker.

Publicerad:

LÄS VIDARE