Solen och värmen stannar hela påsken

Varmare än normalt i hela landet – årets högsta i Halmstad: 19,4°C

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Värmen är äntligen här – och den stannar.

Åtminstone hela ­påsken.

– Perfekt att värmen kommer in nu under ­långledigheten, säger ­meteorologen Mikael ­Sjöstrand.

Det är dags att putsa solglajjerna och njuta. Värmen har svept in över Sverige. I huvudstaden – som hade 18,4 grader varmt i går – blandades vårrusiga stockholmare i t-shirts med mer tillknäppta invånare på gatorna.

1 av 8 | Foto: MICKAN PALMQVIST/AFTONBLADET

Och det är försommarvarmt i stort sett i hela ­Sverige.

– Varmast är det just nu i Örebro som har 19,2. I Kvarn, väster om Norr­köping, är det 19 grader och i Eskilstuna 18,6. Det är i Mälardalen och bort runt Örebro och sen ner mot Norrköping som har högst temperaturer. I onsdags ­hade vi årshögsta i Halmstad med 19,4 grader, säger Mikael Sjöstrand på Foreca.

”Mild luft”

– Det är ganska mild luft som trycks upp från Centraleuropa upp över landet, som det ser ut just nu. Och det hänger ihop med att vi har haft högtrycksbetonat väder sedan slutet av förra veckan, så solen har fått chansen att värma upp ­atmosfären flera dagar i rad.

Är det varmare än ­normalt för april?

– Ja, det är det. Sen har vi ganska kalla nätter, så dygnsmedeltemperaturen blir ju lägre. 

– Temperaturerna ligger på mellan en till tre grader över det normala i Götaland, två till fyra grader över det normala i Svealand och upp över Norrland tre till fem grader över det normala. Och det är ungefär de temperaturer som vi hade i går (läs: onsdag) som vi får under helgen. Så två–fem grader över det normala om vi tittar på dygnsmedeltemperaturen. Det är härligt, perfekt att värmen kommer in nu under lång­ledigheten.

”Osäkert hur länge”

Hela påskhelgen ser ut att få sol. 

– Ja, det ser ut som att värmen stannar en bit in på nästa vecka. Men det är osäkert hur länge. Det handlar ju också om hur högtryck och lågtryck ligger över ­Europa. För att vi ska få de här varmare perioderna ­behöver vi någon form av blockering med högtryck som ligger kvar lite öster om Skandinavien, så att den här milda luften från Central­europa kan strömma upp. 

Men det har inte slösats med plusgrader överallt.

– De lägsta temperaturerna har vi i norra Lapplandsfjällen. Det är nollgradigt i Tarfala, annars är det plusgrader i princip hela fjällkedjan, mellan noll och fem. 

– Även längs Norrlandskusten är det milt och härligt. Skellefteå har 15,7 grader och Örnsköldsvik har 15,5 grader.

Publicerad: