Smittskyddsläkare: ”Synd att vi öppnade för resande”

Av: Jonas Månsson

Publicerad:
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.
Foto: CATHARINA FYRBERG
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.

Efter att flera coronafall har konstaterats i Grebbestad nyligen har smittan spridits vidare i stora delar av Västra Götalands andra turistområden.

Dessutom ser smittskyddet i Västra Götaland att viruset nu har fått fäste bland orternas bofasta.

I slutet av juli konstaterades att 15 personer från ett fotbollslag i Ale hade smittats av corona efter att de besökt Grebbestad.

– Sen dess har det trillat in fall vad det gäller Grebbestad, både från vår region och utanför. Men det är inte bara Grebbestad utan det utgår också från Smögen och Lysekil, så de tre orterna sticker ut, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé till SVT Väst.

Hon ser att spridningen har tagit fart de senaste veckorna, men tycker inte att det går ut med säkerhet peka ut speciella områden på orterna eller enskilda restauranger som är extra riskabla.

– Det har nog varit så att restaurangerna har skött sig rätt bra. Däremot hänget runtomkring: köerna utanför, de allmänna platserna som man inte kan stänga av så lätt, där har folk hängt på varandra och varit väldigt nära. Bara att gå på bryggan där är som att gå i en gröt, man hänger ihop med massan, det går inte att hålla avstånd, säger Eva Lindhusen Lindhé.

När smittan nu fått fäste även bland bofasta ser Eva Lindhusen Lindhé stora risker till spridnign tilläldre och andra riskgrupper.

– Jag ser allvarligt på det här, för de här orterna har inte haft så mycket smitta förut och det betyder att här finns det potential för smittspridning, säger hon.

Eva Lindhusen Lindhé känner att saker hon oroats för inför sommaren har besannats.

– Någonting här blev inte alls så som det skulle ha varit. Personligen tycker jag att det var synd att vi öppnade för resande, när vi nu ser resultatet, säger hon till SVT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN