Melania Trump: Vill inte attackera den andra sidan

Höll tal i natt på Republikanernas konvent

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tre saker gjorde att Melania Trumps tal stack ut på Republikanernas konvent.

Hon tog upp både coronapandemin och rasupploppen.

Och hon vägrade attackera Joe Biden.

När Republikanernas konvent gick in på andra natten kändes temat igen från dagen före. Dussintals politiker och vanliga människor hyllade Donald Trump.

Det gjorde även hans dotter Tiffany och son Eric, dock utan att alls bli särskilt personliga.

Mest uppmärksammat på förhand var hustrun Melania Trumps framträdande. På konventet för fyra år sedan höll hon ett tal som i långa stycken var en kopia av ett tidigare tal av Michelle Obama.

Tidigare under tisdagen lovade Melania Trumps stabschef Stephanie Grisham att plagierandet inte skulle upprepas.

– Jag kan säga att varje ord i det här talet är hennes eget, sa hon.

Melania Trump talade från Vita husets trädgård

Strax efter 04.30, svensk tid, talade så Melanie Trump från Vita husets rosenträdgård inför ett begränsat antal åhörare på vita pinnstolar.

Hennes budskap skiljde sig på flera punkter från övriga talare.

I början vände hon sig direkt till coronaoffren.

– Min djupaste sympati går till alla som har förlorat en närstående och mina böner är med alla som är sjuka eller far illa. Jag vet att många människor är rädda och vissa känner sig hjälplösa. Jag vill att ni ska veta att ni inte är ensamma, sa hon.

Hon tackade sjukvårdspersonalen och sa att hennes makes regering inte kommer att ge sig förrän det finns läkemedel eller vaccin tillgängliga för alla.

– Donald kommer inte slå sig till ro förrän han har gjort allt han kan för att ta hand om alla som drabbas av den här pandemin.

Melania Trump vände sig till coronaoffren i sitt tal och tog också upp rasmotsättningarna och -upploppen som eskalerat efter George Floyds död.
Foto: AP
Melania Trump vände sig till coronaoffren i sitt tal och tog också upp rasmotsättningarna och -upploppen som eskalerat efter George Floyds död.

Tog upp rasmotsättningarna

Melania Trump talade även om rasupploppen som eskalerat i USA efter polisingripandet som dödade George Floyd. Hon uttryckte sig i betydligt mer försonande ordalag än hennes make brukar göra.

– Liksom er alla har jag reflekterat över rasmotsättningarna i vårt land. Vi är inte stolta över delar av vår historia, sa hon.

– Vi är ett samhälle. Jag vill uppmana våra medborgare att ta en paus, stanna upp och reflektera. Jag uppmanar människor att enas. Stoppa våldet och plundringen, även om den sker i rättvisans namn. Döm aldrig någon efter hudfärg.

Foto: AP
President Donald Trump omfamnar Melania Trump efter hennes tal på Republikanernas konvent.

Vägrade attackera Biden

Inte en enda gång nämnde Melania Trump Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vid namn. I slutet av det halvtimmeslånga talet motiverade hon varför:

– Jag vill inte använda den här dyrbara tiden till att attackera den andra sidan eftersom den sortens prat, som vi såg förra veckan, bara delar vårt land ännu mer.

– Jag är här för att vårt land behöver Donald Trump som president i fyra år till. Oavsett om ni gillar det eller inte så vet han alltid vad han tänker. Det är för att han är äkta och vill att det här landet ska blomstra.

Mike Pompeo talade i video från Israel

Utrikesminister Mike Pompeo medverkade i ett tal som spelats in på ett hotelltak i Jerusalem. Han framhävde bland annat Trumps kontakter med Nordkoreas Kim Jong-un och det upphävda atomavtalet med Iran.

Framträdandet kritiserades redan på förhand av ledande demokrater eftersom utrikesministrar normalt inte brukar tala vid konvent och då lagen förbjuder diplomater att blanda ihop tjänsteutövandet med politik. Utrikesdepartementet har slagit tillbaka mot kritiken med att Pompeo talade som privatperson och att inga skattepengar använts.

PODD Det här är Kamala Harris

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE