Wangle: ”Galnaste upplagan någonsin...”

Sprintermästaren 2019 går till historien som den galnaste upplagan – någonsin.

Favoriterna floppade till höger och vänster – och kvar blev ett finalfält som ingen kunde förutspå.

Kungen av Tylösand blev tillslut Adrian Kolgjini.

Viking Brodde floppade som storfavorit.

Evaluate floppade i sitt försök som storfavorit.

Och Daniel Redéns jättelöfte Zephyr Kronos kastade sig i galopp efter att startbilen accelererat väl hastigt. Ibland är det inte helt enkelt med trav.

Nej, favoriterna på förhand svek brutalt.

I stället var det Robert Berghs show i försöken där han vann dubbelt med två stycken en-procentare på V75.

Pinto Bob var kanske hela omgångens stora överraskning – medan bröderna Sedins delägda häst, Frenchnorwegian ID, dominerade i sitt försök. Båda spelade till en procent. Vem såg det komma?

Ja, det var minst sagt händelserika och oförutsägbara försöksrace och där och då förstod jag ingenting.

Aldrig någonsin har vi väl haft ett finalfält som varit så otippat?

Är kungen av Tylösand

Men tillslut var det framtidens stora stjärna, Adrian Kolgjini, som krossade motståndet och kunde ta hem 1,2 miljoner kronor och evig ära.

Han fick en perfekt start och gjorde inget fel – och Tae Kwon Deo är en häst som verkligen gjorde sitt bästa lopp i karriären – åtminstone i Sverige.

Grattis Adrian, i kväll är du kungen av Tylösand. Passa på att fira rejält – att vinna Sprintermästaren är något som många drömmer om en hel karriär. Fråga bara Björn Goop och Peter Untersteiner som fortsatt väntar på den där fullträffen.

Nu tar vi omgångens bästa insatser.

Sportbladets fem bästa prestationer från V75 Halmstad

Adrian Kolgjini / Tae Kwon Deo: Vinnarna av miljonfinalen förtjänar högsta betyg. Både kusk och häst gjorde allt rätt och behöll kylan in i det längsta. Att vinna Sprintermästarens final som 26-åring imponerar. Adrian är lugn och säker och visar prov på enorm vinnarskalle när det kommer till de stora loppen.

Pinto Bob: Var överlägsen i försöket och gjorde ett superlopp i finalen där hästen fick en stentuff inledning, forcerade fram till spets och drog i ett hårt tempo. Höll berömvärt hela vägen in i mål. Stora plus och det var Nahar-vibbar på den här fyraåringen.

Dear Friend: Johan Untersteiner avslutade omgången med urläckra stjärnstoet som hastigt övermannade Pietro Gubellini i ledningen och kunde från spår 10 köra sig till ledning. Sedan var det spel mot ett mål och jisses vilken säsongsstart som hästen stått för. Det blir inte enkelt att slå henne i stoeliten i år.

Smevikens Cruiser: Vann långloppet på V75 och såg i stort sett okörd ut i mål. Hästen fick ett perfekt lopp men vann smått överlägset för Peter Ingves. Hästen, som alltid haft ett gott kunnande börjar tända till på allvar igen nu. Passas på V75 framöver.

Frenchnorwegian ID: Får sista plusset tack vare sin imponerande seger i försöket. Hästen, som inledde karriären lovande, avgjorde på ett säkert sätt och såg riktigt bra ut. I finalen blev det ingen framgång, men jag är övertygad om att tvillingarna Sedin är riktigt nöjda med deras travare i kväll. En finalplats i Sprintermästaren värmer.

Viking Brodde: Nej, det här var en flopp. Det var något fel på hästen som galopperade från start och sedan såg stinglös ut hela loppet. Även kusken Örjan Kihlström konstaterade att något var fel. Bara hoppas att Vikingen är stark nog att återhämta sig direkt.

avCarl Wangle

ARTIKELN HANDLAR OM

V75