Mejla

Per Bjurman

Jokerns trappa har blivit turistattraktion

1 av 2 | Foto: Niko Tavernise / TT NYHETSBYRÅN
Joaquin Phoenix i ”Joker”.

NEW YORK. Stan har fått en ny turistattraktion – i Bronx.

Trappan där Joaquin Phoenix dansar under en redan ikonisk scen i “Joker” lockar dagligen till sig horder av fans som vill ta selfies på samma plats.

Att den råkar vara belägen i kvarter där det föreligger stor risk att bortkomna besökare blir rånade får det tydligen vara värt…

Hur är det nu han säger, jokern?

Somliga vill bara se världen brinna.

Well, andra vill bara se sig själva på selfies i coola miljöer.

Därför har den branta trappan mellan Shakespeare och Anderson Avenues, i höjd med 167:e gatan i Bronx, plötsligt blivit en av New Yorks hetaste sevärdheter.

Det är nämligen där Joaquin Phoenix utför sitt spektakulära dansnummer till avskyvärde Gary Glitters ”Rock ’n’ roll” i braksuccén ”Joker” – och fans flockas varje dag för att plåta sig själva på samma trappsteg.

Ja, adressen har i ett slag blivit så populär att Google Maps sedan någon vecka tillbaka namnger den som ”Joker Stairs”.

Tveksamma kvarter i Bronx

Personligen har jag inga svårigheter att förstå lockelsen. Att leta rätt på platser där stora filmscener spelats in hör till det mest kittlande jag vet – och just trappor Hollywood odödliggjort har man ju stått och febrat i några gånger. Den i Georgetown i Washington där Father Karras möter sitt öde i ”Exorcisten” går jag och fluktar på varje gång jag är i närheten, för…ja, vadå, det är ju ”Exorcisten”.

Tillika har jag vid flera tillfällen sprungit (nåja…) uppför ”Rocky”-trapporna vid stora konstmuseet i Philadelphia – och suttit på just den avsats nedanför Lincoln-monumentet i DC där Clint Eastwood följer Rene Russo med blicken i ”I skottlinjen”.

Det är bara det att Joker-trapporna är belägna i just Bronx och nej, Bronx må inte längre vara lika farligt som på 70-, 80-, och 90-talen, men det finns inte direkt någon infrastruktur för turistinvasioner och vissa kvarter ska den bortkomne besökare som inte vill bli rånad eller utsatt för andra otrevligheter undvika – inklusive de runt ”Joker Stairs”.

Lokalbor varnar turister

I alla fall påstår vissa lokalinvånare, som verkar måttligt roade av områdets nyvunna status som hot spot, det och försöker stävja turistsvärmarna med eller mindre uppriktiga varningar på sociala medier.

”Kom inte hit, Bronx är ingen vänlig plats, du kommer bli rånad”, hävdar New York Post att en ivrig twittrare skriver överallt.

Men fansen kommer i alla fall.

Då vet man att en adress blivit het.


ORSAKER TILL EXTAS

”Marriage story” (Film)

– Scener ur ett äktenskap i ett annat sekel, och både Scarlett Johansson och Adam Driver står för sina livs insatser.

Miranda Lambert –”Wildcard” (Album)

– Den här samtida Nashville-ikonens finaste stund.

”The Kominsky method”; säsong 2 (Netflix-serie)

– Någon borde resa en staty över Alan Arkin.

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM