Johan Carlson: ”Lagom kul på Öland och Gotland”

Upplever ingen ”coronasemester”

Av: Ebba Thornéus, Nivette Dawod, Jonas Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilden av den utbredda turismen i landet är inte helt munter, enligt Socialstyrelsen.

Mer finns att göra för att minska smittspridningen, menar myndigheten.

– På Öland och Gotland ser det så där lagom kul ut, ska jag erkänna, svarar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Läget ser ljusare ut när det gäller smittspridning runt om i landet och framför allt äldre och riksgrupper sköter sig i regel. 

Samtidigt uppmanade Johan Carlson vid dagens presskonferens de yngre att fortsätta vara försiktiga och hålla avstånd. Han har fått rapporter från äldre som upplever att yngre inte respekterar rekommendationerna.

Han håller dock inte med om att folk har tagit semester från corona.

– Nej inte helt. Jag besökte länsstyrelsen i Kalmar för 14 dagar sen och var på Öland. Bilden är inte genomgående negativ. Men det räcker med att man ser bilder och områden som är mindre väl fungerande, det ökar risken för utbrott, säger han.

Johan Carlson uppmanar till fortsatt försiktighet för minskad smittspridning.
Foto: JERKER IVARSSON
Johan Carlson uppmanar till fortsatt försiktighet för minskad smittspridning.

I grunden droppburen smitta

På TV4:s fråga om hur stor andel som bär på smittan, svarar Johan Carlson:

– Det är svårt att säga, när vi har fallande siffror. Men även där har vi kraftigt avtagande spridning. R-talet är en bit under ett. Då smittar varje person kanske bara en halv individ genomsnittligt. Då kan det minska ganska snabbt. Problemet är att det inte varit en homogen bild, eftersom vi haft utbrottet koncentrerat till östra Mälardalen, i övriga landet har det varit ganska beskedligt.

Johan Carlson fick även frågan om rapporter om att det inte kan uteslutas att viruset är luftburet och om man ska vara orolig.

– Man har sett från början, att det kan vara en komponent av luftburen smitta i särskilda lägen och omständigheter. Men i grunden är det som driver det här en droppburen smitta, annars hade vi haft ett annat läge av smittspridning, det finns ingen anledning att tro att viruset ändrat sig. Man samlar mer kunskap helt enkelt, säger Johan Carlson.

PODD Om rehabilitering efter corona

Hur går det egentligen till? Vad vet vi – och vad vet vi inte?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE