Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk får sparken

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk får sparken – efter att han köpte in en personlig mentor till sig själv för 570 000 kronor.

– Mikael har undanhållit oss politiker nödvändig information om sitt avtal, vilket i sig är allvarligt, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S) i ett pressmeddelande.

Uppsägningen kostar kommunen cirka två miljoner i avgångsvederlag.

Luleå kommun står inför stora nedskärningar och ska spara hundratals miljoner.

Samtidigt köpte kommundirektören Mikael Lekfalk in en personlig mentor till sig själv för 20 000 kronor om dagen – mer än dubbelt så dyr som kommunens redan avtalade konsulter, avslöjande SVT i veckan.

– Jag förstår att det här sticker folk i ögonen. Jag har nu sagt upp avtalet, sa Mikael Lekfalk till Aftonbladet i onsdags.

Efter avslöjandet polisanmäldes Mikael Lekfalk för grov trolöshet mot huvudman. Vid lunchtid under fredagen gick Luleå kommun ut med ett pressmeddelande att han sägs upp på grund av hanteringen av det dyra avtalet med ett konsultföretag i Uddevalla.

1 av 3 | Foto: Foto: Snowgarden AB
Kommundirektör i Luleå, Mikael Lekfalk. Drygt åtta timmar efter SVT:s publicering under tisdagen skickade Mikael Lekfalk ett brev till gruppledarna inom Luleås oppositionspartier. I brevet uppger han att avtalet inte kommer att förnyas men att sättet att arbeta med strategisk rådgivning för högre chefer ska ingå i den upphandling om ledarskapsutveckling som ska göras.

Förtroendet allvarligt skadat

Kontraktet med Resultatfabriken Consulting AB i Uddevalla tecknades av Mikael Lekfalk den 1 juni 2018 och gäller ”strategiskt stöd på koncernledningsnivå” fram till den 31 december 2019. Enligt avtalet gäller stödet 1,5 dag i månaden, vilket motsvarar en kostnad på 30 000 kronor i månaden, eller 2 500 kronor i timmen. Den totala kostnaden blir 570 000 kronor, exklusive moms.

Men kommundirektören tecknade avtalet utan att informera politikerna i kommunstyrelsen, vilket strider mot de kommunala riktlinjerna i samband med upphandlingen.

Mikael Lekfalk lämnar sin anställning med omedelbar verkan.

– Allmänhetens förtroende är avgörande för oss som är verksamma i offentlig sektor. Mikael har undanhållit oss politiker nödvändig information om sitt avtal, vilket i sig är allvarligt. Därför väljer vi att avsluta hans anställning. Det förtroende som är nödvändigt för uppdraget saknas, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S) i pressmeddelandet.

Avgångsvederlag på 1,9 miljoner

Kommundirektören lämnar sin tjänst med ett avgångsvederlag på 13 månadslöner, vilket totalt sett innebär en kostnad för Luleå kommun på 1 955 000 kronor inklusive arbetsgivaravgifter.

Han själv beklagar utgången.

– De sista dagarna har gett mig insikt, det är viktigt att få ett avslut på den här diskussionen. Det enda sätt jag och Niklas Nordström ser är att jag avslutar mitt uppdrag som kommundirektör. Jag har brustit i hanteringen av upphandling av konsult, det tar jag ansvar för. Det känns givetvis ledsamt att avsluta min tid i Luleå kommun på det här sättet. Vi har gjort många bra saker i kommunen och de kommer såklart i skymundan nu, säger Mikael Lekfalk i samma pressmeddelande.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) vill inte lämna några ytterligare kommentarer. Aftonbladet söker Mikael Lekfalk.

Publicerad:

LÄS VIDARE