”E-type” om tunga dubbelsmällen – har fått avskeda personal

Artisten: ”Jag lider med alla som drabbats”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Martin ”E-type” Eriksons båda branscher har drabbats hårt av coronaviruset.

Hans turné har ställts in och hans två restauranger står tomma under veckorna.

– Min största sorg i mitt företagande är att jag har behövt sparka så många, säger han.

Artisten och krögaren Martin ”E-type” Erikson, 54, har sedan december hållit sig hemma på grund av utmattning. Efter en tuff vinter med besvärliga magsår började han känna sig lite bättre. Lagom till det att pandemin bröt ut och han fick fortsätta sin karantän.

– Jag är väldigt lyckligt lottad över att jag är frisk. Jag har många vänner som har haft det och som har varit fasansfullt sjuka och till och med inte ens överlevt. Jag lider med alla som drabbats, säger han.

Martin ”E-Type” Eriksson.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Martin ”E-Type” Eriksson.

Har tvingats sparka 20 anställda

Hela hans turné med 25 inplanerade gig har ställts in. Båda hans vikingarestauranger i Gamla stan i Stockholm har fått stänga igen i veckorna, men än så länge har de öppet på helgerna. Då med avstånd mellan borden enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer, vill han understryka.

– Jag har korttidspermitterat och permitterat. Min största sorg i mitt företagande är att jag har behövt sparka så många av mina fantastiska medarbetare. Jag kan inte hålla dem ekonomiskt under armarna. Då åker mina restauranger som arbetsplats med i djupet. Jag var tvungen.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
E-Type driver två krogar i Gamla Stan i Stockholm.

Krögaren har omsorgsfullt handplockat sina anställda för bästa möjliga upplevelse av vikingatiden. Han berättar att det tagit honom åtta år att få ihop 30 medarbetare, och nu har 20 av dem fått gå.

– Mina krogar är inga vanliga restauranger där vanliga människor bara kan komma och söka ett jobb och servera lite mat och vara trevlig och kunnig. De måste också tycka att historia är skitspännande. Det är ett skådespel för gästerna, säger han.

Trots det försöker han tänka positivt. Han klarar sig ekonomiskt ett tag då han har en ”stor sparbössa”.

Foto: CAROLINA BYRMO
Martin ”E-Type” Eriksson.

Längtar efter kärlek

Erikson är inne i en skapandeprocess. Bland annat målar han med sin vän och mentor Ernst Billgren, 62, och hoppas på att han någon gång ska våga visa upp sina akrylmålningar.

Nu skriver han även ny musik som kommer att skilja sig från det vanliga ”E-type”-soundet.

– Det är en annan sida av samma mynt. En mörkare sida. Jag vill varna om att det är ganska svårdansat.

Han beskriver sig själv som en person som i vanliga fall inte har något energistopp. Men den annars hårt turnerande ”E-type” gör sig inte alls påmind nu under pandemin.

– Jag håller på att bli väldigt mycket Martin Erikson igen. Jag har lagt hela ”E-types” kostym och sminklåda, hela hans femliters spritflaska, i en väska på vinden. Det kan stå där i ett år eller två.

Eftersom han håller sig hemma mest dejtar han inte just nu. Men han kramas med sina hundar mer än vanligt, berättar han, och han längtar efter kärleken.

– Nu måste det komma en fru Erikson snart.

Publicerad:

LÄS VIDARE