Därför nobbar Olsen media

”En väldigt speciell situation”

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

MADRID. Samtliga svenska spelare ska möta media minst en gång mellan matcherna under varje samling.

Det vägrar nu Robin Olsen – på nytt.

– Det är en väldigt speciell situation, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Landslagsledningens riktlinjer är att under varje samling ska samtliga spelare i truppen prata med media minst en gång före eller mellan matcherna.

Efter söndagens pressträff på matcharenan Santiago Bernabéu har samtliga 25 svenska spelare i truppen också gjort detta under veckan.

Alla utom Robin Olsen.

Han vill inte.

– Robin tycker inte alls om att prata om sin klubbsituation och han är i en väldigt speciell situation just nu. Han vill fokusera 110 procent på de här matcherna, förklarar landslagschefen Stefan Pettersson.

Petad sedan i mars

Olsen har varit petad i Roma sedan i mars och det har varit många rubriker om att italienarna vill sälja honom.

– Han känner att ska han kunna göra max sportsligt så har han bett om att få slippa den här gången. Det är inga konstigheter för oss.

Han har inte hänvisat till något som skrivits i svensk media?

– Nej, det har inte varit något vad jag vet. Men han vet att det kommer en massa klubbfrågor och det vill han undvika. Han är som sagt i en väldigt speciell situation. Vi säger att känns det inget bra så skippar vi det denna gången.

Ni sätter inte hårt mot hårt heller?

– Vi tvingar inte någon för det blir inte bra för någon. För oss är det viktigt att killarna mår bra. Jag har sett speciellt på Robin den här veckan att han sett glad och avslappnad ut. Det känns jättebra, säger Pettersson.

Vägrat tidigare

Den givne förstemålvakten har vägrat tidigare också.

Under den första samlingen efter VM, i september när Nations League inleddes, nobbade både han eller Victor Nilsson Lindelöf media helt under ganska stor uppståndelse.

På samlingen därpå, i oktober, svarade de på frågor igen men då vid en egen podiepresskonferens.

– I landslagsledningen är en av ledstjärnorna att vi ska ha öppenhet mot media, sa förbundskaptenens Janne Andersson i samband med det.

Efter matcherna ska alla som spelat gå genom den mixade zonen men det finns inget krav på att de måste stanna och prata med någon.

När Sverige hade besegrat Rumänien i mars vägrade både Olsen och Emil Forsberg att stanna i mixade zonen trots att media bad dem.

Inga garantier för måndagen

Olsen gjorde inga intervjuer efter segern mot Malta i fredags men vad Sportbladet kunde uppfatta var det ingen som bad honom stanna heller då journalisterna var upptagna med att intervjua andra spelare.

– Han gör mixade zonerna efter matcherna. Han kommer att gå genom där efter matchen mot Spanien också men jag kan inte garantera att han stannar. Men han snackar gärna om matchen, säger Pettersson.

Men du kan förstå att det finns intresse från media och svenska fotbollsfans vad vår förstemålvakt tycker och tänker inför en så här stor match?

– Ja, klart att vi förstår det. Det är vår ambition att alla ska vara tillgängliga. Men det finns situationer där vi väljer för spelarens bästa och den prestation de ska göra, säger Pettersson.

Laddar Tabell
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM