BP:s ras – andra raka nedflyttningen klar

avEmil Eiman-Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Öster överlevde ödesmatchen.

Och undvek direktnedflyttning till division 1.

En serie som Brommapojkarna och Syrianska däremot tvingas tillhöra nästa år.

Sex lag var involverade i superettans dramatiska bottenkamp om två kval- och två nedflyttningsplatser – där fyra av lagen mötte varandra.

Så här såg läget ut inför den sista omgången:

11 Trelleborg, 31 poäng, −13

12. Gais, 31 poäng, −17
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
13 Frej, 29 poäng, −16

14 BP, 27 poäng, −11
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
15 Öster, 26 poäng, −15

16 Syrianska, 25 poäng, −29

Öster fick drömstart

Gais och Trelleborg med bäst utgångsläge, och via kryss i deras match fick båda nytt kontrakt.

För Öster existerade endast seger för att åtminstone ha möjligheten att kvala sig kvar i superettan. Och hemma mot bottenkonkurrenten Frej ordnade Dragan Kapcevic en drömstart, han tog emot Oliver Silverholts inlägg på bröstet och placerade in 1–0 efter fem minuters spel.

2–0 kom precis före paus, Mattias Pavic med ett studsande skott utanför straffområdet, och via stolpen letade sig bollen in bakom Emil Magnusson. Kort efter halvtidsvilan utökade Simon Helg och i slutminuterna fastställde Kapcevic slutresultatet till 4–0 när målet var öppet för honom efter ett lågt inlägg från höger.

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Öster mot Landskrona

Kval för Öster, men för att undvika direktuttåg fick Frej förlita sig på att Brommapojkarna inte vann mot Jönköpings Södra. BP ledde med 1–0 men det slutade 2–2

Därmed åker Brommapojkarna ut ur superettan tillsammans med Syrianska som avslutade med 0–2 mot Halmstad hemma. BP har nu på två år åkt ur allsvenskan och nu superettan.

– Jag vet inte vad som hänt under hela året, men om man tittar här på slutet så har vi varit ett ganska stabilt superettanlag, vi är helt okej. Men vi kom fel ut från början och grabbarna mådde inte bra, säger BP:s tränare Kjell Jonevret, som tog över 31 augusti, till C More.

I kvalet för att hålla sig kvar i superettan ska Öster möta Landskrona, tvåa i division 1 södra, i ett dubbelmöte. Och Frej ställs mot Umeå FC som blev tvåa i division 1 norra. Kvalmatcherna spelas sjunde och tionde november.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Superettan

BP

Östers IF