Bränder rasar på flera håll i landet

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Peo Möller
En av de skogsbränder som härjar under måndagen. I detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.

Varmt vårväder och torra marker gör att det just nu härjar flera bränder i landet. Bara i Småland har räddningstjänsten bekämpat minst fem bränder under måndagen.

Värst verkar en brand i trakterna av Gislaved vara. Räddningspersonalen har lyckats ta sig runt branden, men det är fortfarande oklart hur stort område det är som brinner.

– Vi har ringat in den med slang och har även börjat vattenbomba med helikopter, säger Jonas Petri, räddningschef i beredskap.

Mellan 50 och 60 personer arbetar med att bekämpa branden, som startade tidigare under annandag påsk.

Kan vara anlagda bränder

Boende i närheten uppmanas att stänga fönster och ventilation, rapporterar P4 Jönköping , men det fanns på måndagseftermiddagen inga planer på att utrymma området.

Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat i Gislavedsområdet. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till bränderna, varför polisen nu utreder om de kan vara anlagda.

Fler bränder

Förutom i Gislaved har det i Småland även brunnit i bland annat Ruda, Fliseryd och Långemåla. Precis som i Gislaved finns det misstankar om att branden i Ruda kan vara anlagd. Åtminstone en av bränderna, den i Långemåla, är släckt.

I Skåne brinner ett tusen kvadratmeter stort område i närheten av sjön Raslången i Kristianstad kommun. Där har räddningstjänsten fått ta hjälp av båtar för att komma runt branden.

Det är väldigt torrt i markerna just nu och Jonas Petri vid räddningstjänsten i Gislaved utesluter inte att ett eldningsförbud införs i kommunen under de kommande dagarna.

Publicerad: