Då kommer viktiga beskeden inför sommaren

Datumen att hålla koll på

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När kan vi få se allsvensk fotboll igen? Går det att åka till sommarstugan, trots att den ligger mer än två timmars bilfärd från bostaden – och när kan vi resa utomlands igen?

Aftonbladet listar datumen när nya besked väntas komma från Folkhälsomyndigheten.

På tisdagseftermiddagen släcktes hoppet för många i 70-årsåldern. Folkhälsomyndigheten hade lovat att lämna besked om gränsen för vilken ålder som räknas som riskgrupp kunde höjas, till förmån för de ”yngre äldre” i Sverige. Men rekommendationerna kvarstår, oavsett hur frisk och aktiv man känner sig i övrigt.

Här är tre andra viktiga datum att hålla koll på för att veta hur sommaren påverkas av coronapandemin.

Sead Haksabanovic i IFK Norrköping firar under en allsvensk match i höstas.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Sead Haksabanovic i IFK Norrköping firar under en allsvensk match i höstas.

Allsvenskan och damallsvenskan

Beslut om när elitfotbollen och elitidrotten kommer i gång igen väntas komma på den 29 maj. Men köp inget säsongskort än – även om matcherna kan spelas kommer troligtvis ingen publik att tillåtas i arenorna.

Folkhälsomyndigheten baserar sina beslut delvis efter samtal med polisen, för att bedöma riskerna att folksamlingar uppstår utanför matcherna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bilkörning. Hur långt får vi åka i sommar?

Sommar i Sverige

Hur långt kommer det vara okej att resa inom Sverige? Sedan den 13 maj har regeringen avrått från att åka någonstans med längre restid än max två timmars bilfärd.

Samma dag som svaren om allsvenskan, alltså fredagen den 29 maj, kommer beskedet om hur sommaren i Sverige kommer att se ut. I en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon säger Anders Tegnell att riktlinjerna uppdateras redan på fredag.

Men den som söker konkreta råd riskerar att bli besviken.

– Det kommer att vara rätt övergripande för vi kan ju inte gå in och ge individuella råd om allt från badbassänger till hopptorn. Det kommer att vara övergripande så att de som organiserar verksamheter ska ha ett bra underlag, har Anders Tegnell tidigare sagt till TT.

Foto: Terje Pedersen / TT
Flygresor utomlands.

Utlandsresor

Beskeden från Utrikesdepartementet är inte bara en vägvisare för hur pass säkert det är att resa utomlands. UD:s reserekommendationer används ofta i försäkringsärenden och resebyråers beslut om pengar ska betalas tillbaka till den som behöver ställa in sina resor.

Därför är den 15 juli ett viktigt datum att hålla i huvudet. Senast då kommer nämligen ett nytt beslut att tas om avrådan för onödiga utlandsresor kommer att förlängas ytterligare eller inte.

Foto: Björn Lindahl
Tegnell.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE