USA: Inte bara vi som har problem med rasism

Av: TT

Publicerad:
USA:s plats vid FN:s människorättsråd i Genève. Arkivbild från i juni 2018.
Foto: Martial Trezzini/AP/TT
USA:s plats vid FN:s människorättsråd i Genève. Arkivbild från i juni 2018.

USA har problem med rasism, men andra länder bör visa samma öppenhet kring sina problem. Så lyder budskapet från ett av USA:s FN-sändebud inför en debatt i människorättsrådet (HRC) under onsdagen.

Debatten har begärts av flera afrikanska länder. Enligt ett resolutionsutkast efterfrågar de en FN-ledd utredning av systematisk rasism och polisvåld i USA och andra länder.

Aktivister uppger dock att amerikanska företrädare försökt pressa länderna att tona ner resolutionen och inte särskilt peka ut USA.

"Som världens ledande förespråkare av mänskliga rättigheter uppmanar vi alla regeringar att visa samma öppenhet och ansvarsskyldighet som USA och våra demokratiska partner visar", skriver Andrew Bremberg, USA:s FN-representant i Genève, i ett uttalande.

"Vi står inte ovan granskning, men varje HRC-resolution i detta ämne som pekar ut länder vid namn bör vara heltäckande, och nämna de många länder där rasism är ett problem", tillägger han.

Bakgrunden till debatten i människorättsrådet är de omfattande protester mot polisvåld och rasism som hållits de senaste veckorna i USA och på flera andra platser i världen. De utlöstes av den svarte mannen George Floyds död vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis.

Publicerad:

LÄS VIDARE