Laura Myllymaa: ”Har ingenting att dölja”

Succétränaren om resultaten, dopningryktena, V75-chansen m.m.

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Christian Fiore och Laura Myllymaa

TRAV

Åtta segrar på de 14 senaste starterna och 26 i segerprocent.

Då omgärdas den färske proffstränaren Laura Myllymaa av dopningrykten.

– Jag har ingenting att dölja, säger hon.

Halmstadtränaren Laura Myllymaa har nu avverkat det första halvåret som proffstränare.

Det har varit ett händelserikt första halvår för den 36-åriga tränaren. Resultaten har inte låtit väntat på sig och Myllymaas hästar vinner lite drygt vart fjärde lopp de startar i, och hittills i år har stallet kört in knappt 600 000 kronor.

För Trav365 berättar hon nu om den första tiden som proffs, om mannen och kusken Christian Fiore, dopningryktena, framtiden och om chanserna med 4 Taiga Woodland (V75-4) som blir favorit när V75 på lördag avgörs på Örebrotravet.

”Alltid svårt med ekonomin i början”

– Året och proffslivet har börjat bra. Hästarna har presterat och jag ser ljust på framtiden. Det viktigaste är inte segerprocent eller hur många lopp vi vinner, utan det är att hästarna gör det bra och att alla mår fint, säger Laura Myllymaa.

Laura är född i finska Åbo och innan hon kom till Sverige var hon 14 år i Italien och arbetade inom travsporten. Efter det arbetade hon som skötare i Petri Puros stall under tre år. Intresset för hästar har funnits sedan hon var liten.

– Ja, det har alltid funnits där. Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med de här fantastiska djuren och med tiden har jag också vetat att jag en dag ska bli proffstränare, säger hon och fortsätter:
– Jag har tagit hand om fantastiska hästar i Italien och hos Petri var jag skötare åt bland annat stjärnhästarna D.D.’s Hitman och Cash Crowe.

Laura har tagit sin tränarlicens på Wången och den 1 december i fjol var proffslicensen ett faktum. Det har inte varit någon enkel väg till framgångarna.

– I början är det alltid svårt med ekonomin. Det är en chansning att starta en egen tränarrörelse och man får vrida och vända på varenda krona. Som tur var så drog Uappa Di Azzurra in mycket pengar tidigt och vi kunde klara de mest nödvändiga inköpen.

”Vi har ofta fester”

Tränaren har sin hemvist i Simlångsdalen strax utanför Halmstad. Där bor hon tillsammans med maken och kusken Christian Fiore som är lärling hos proffstränaren Magnus Dahlén. De blev ett par för fem år sedan och han betyder oerhört mycket för Laura, berättar hon.

– Christian finns alltid vid min sida och stöttar mig i med och motgång. Han är en duktig kusk som jag tror kommer slå sig in i eliten i framtiden.

Familjen verkar betyda väldigt mycket för dig?

– Ja, den är väldigt viktig. Dels kommer ju Christian från Italien där familjen är oerhört betydelsefull och dels så ser vi hästägare, stallpersonal och de som finns med i vår verksamhet som familj.

– Vi har ofta fester hemma hos oss där alla är välkomna. Jag vill att hästägarna verkligen ska känna sig hemma här. Det spelar ingen roll om du äger en häst som sprungit in mycket pengar eller någon som inte gjort det. 

”Varit en del skitsnack”

Det har varit ett turbulent halvår för Laura som proffstränare där hon haft fina framgångar på tävlingsbanan – men också omgärdats av dopningrykten.

– Ja, dom har funnits där under en tid och jag vill återigen säga att jag har absolut ingenting att dölja. Jag behandlar mina hästar väl och det finns ingen sanning i dessa rykten. Det är bra att testerna görs så att jag kan bevisa att jag är oskyldig, säger hon och tillägger:
– Jag har hela tiden varit tillmötesgående mot de som utför testerna och dom har behandlat mig med respekt. Jag hoppas att folk ska förstå att det är hårt arbete som gör att våra hästar presterar bra. Både jag och Christian sliter hårt från morgon till kväll.

Känner du att du har blivit utpekad och orättvist behandlad?

– Visst är det ju så att alla vet att jag har varit utsatt för tester och att många fortsätter tro att jag dopar mina hästar men jag kan bara återigen säg att jag välkomnar alla tester.

– Det har varit en del skitsnack och bråk med några personer på Halmstadtravet men de allra flesta har ändå bemött oss med respekt.

”Ser potential som inte andra gör”

Du har just nu 14 hästar på din träningslista och många av dom har presterat väldigt bra under din träningstid. Vad är det som gör dig till en bra tränare och vilka träningsmetoder använder du?

– En av mina styrkor är att hitta hästar och se potentialen i dom som inte andra ser. Jag ger inte upp och med Othala jobbade jag i tre år innan toppresultaten började komma. Jag är väldigt mån om mina hästägare, personal och framför allt hästarna. Alla ska känna sig välkomna hos mig.

– Jag var ju hos Petri Puro i tre år och jobbade mycket med backträning, men i min egen regi så arbetar jag istället på rakbanan.

När vi tittar på det första halvåret har Laura Myllymaa 26 i segerprocent. Flera av segrarna är tagna på V75 och V86.

– Visst är det alltid kul att vinna travlopp men det är inte det jag tittar mest på. Jag vill att hästarna ska prestera fint och må bra. Jag stirrar mig inte blind på pengar och placeringar även om det naturligtvis är kul att det går bra.

Laura vet vad hon vill och är beredd att jobba hårt för att nå sina mål. Ofta så sticker hon ut när det gäller att bedöma sina chanser.

– Jag är väldigt optimistisk och inte rädd för att säga att jag tror på mina hästar. Ibland kan det ju vara så att vi möter för tufft motstånd men jag gillar att sticka ut hakan och säga att det är god vinstchans.  Alla kan inte gilla mig och jag gillar inte heller alla för den delen, säger hon och skrattar.

Vad har du för mål?

– Om man tittar på det rent sportsliga så skulle jag på kort sikt vilja ha en häst i Gulddivisionen. Om vi tittar längre fram i min karriär så skulle en vinst i Elitloppet vara det största som kan hända. Det är en dröm och jag hoppas att en dag få fram en häst som kan hävda sig i dom loppen.

– Just nu vill jag dock bara att hästarna ska gå bra och att fler personer kan lita på att jag inte dopar mina hästar. 

”Jag är optimistisk”

Nu på lördag hålls V75-tävlingarna på Örebrotravet och Laura Myllymaa tränar favoriten 4 Taiga Woodland i den fjärde avdelningen. Det är ett Klass II-försök över 2 100 meter autostart. Hästen vann senast på Färjestad och segertiden skrevs till 1,12,8 över medeldistans.

– Hästen var fantastisk senast från ledningen och jag var givetvis väldigt nöjd. Han har tagit det senaste loppet väl och spåret ser jag som optimalt. Han är snabb ut och visst provar nog Christian mot ledningen - men han går även bra bakifrån.

– Jag är optimistisk och tror det är bra segerchans. Vi gör inga ändringar till den här starten utan spar dom till framtida lopp.

Andreas Örtengren, Trav365

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN