C vill sänka skatten men bara för glesbygdsbor

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Adam Ihse /TT
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) håller pressträff under Centerpartiets dag på politikerveckan i Almedalen.

Centern vill sänka inkomstskatten. Men bara för invånare i nordvästra Sverige.

Detta för att kompensera för orättvisorna mellan landets kommuninvånare. Satsningen skulle kosta staten 2,9 miljarder kronor per år.

Landsbygdens villkor och människors möjlighet att bo och verka i hela landet var ett tema i centerledaren Annie Lööfs Almedalstal som hölls inför cirka 800 åhörare.

– I Centerpartiet har svensk landsbygd en röst vid förhandlingsbordet, vår vilja att få hela Sverige att leva kommer från våra rötter. I januariavtalet är vårt avtryck stort. Vårt uppdrag är att skapa likvärdiga villkor för människor i hela landet.

– Det uppdraget kommer vi aldrig se som slutfört. Vår röst för landsbygden tystnar aldrig, sade hon.

Men Annie Lööf inledde med att tala om hatet, otryggheten och oanständigheten som brett ut sig i Sverige. Hur nazister får organisationer att utebli från Almedalen, hur tonen människor emellan blir hårdare och respekten mot andra försvagas.

Råare ton

– Tonen människor emellan blir allt råare, allt mer aggressiv. Uttryck och åsikter som tidigare bara förekom på undanskymda nätforum har i dag hittat ut i öppet ljus, sade Annie Lööf.

Hon talade om nyanlända som kommer till Sverige och jobbar hårt, betalar skatt men som ändå möts av hat och misstro.

– Och så möts du av människor som tycker att du inte passar in. Som stör sig på att du har inlagda grönsaker, i stället för köttbullar, i butikshyllan. Som stör sig på du är en del av en annan demografisk bild av Sverige än den som finns på Carl Larssons målningar.

Centerledaren försvarade uppgörelsen med regeringen och januariavtalet och beskrev det som mod och ett ansvarstagande i en ny verklighet. Samtidigt sträckte hon ut handen till de forna Alliansvännerna.

Utsträckt hand

– Jag vet hur starkt engagemanget för vård- och äldrefrågorna är hos Ebba Busch Thors kristdemokrater. Tillsammans kan vi stärka välfärden och ge fler en ännu starkare trygghet.

– Jag vet hur stark viljan är hos Ulf Kristerssons moderater att bekämpa brott och kriminalitet, skapa ett tryggare Sverige. Ett mål vi kan nå tillsammans, sade Lööf.

Förslaget att sänka skatten för människor i de så kallade stödområdena A och B, främst nordöstra Sverige, syftar till att kompensera de människor som ofta lever i kommuner med högst kommunalskatt men sämst service. En skattekklyfta som är djupt orättvis, enligt Annie Lööf.

Därför föreslår C nu ett förhöjt grundavdrag på 11 000 kronor för dessa människor. Enligt Lööf skulle skattesänkningen gynna 1,2 miljoner människor och innebära 3 700 kronor mer i plånboken för medianinkomsttagaren i berörda områden.

Stötta kommunerna

Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte säker på att det är rätt väg för att hjälpa glesbygdskommuner. Hon påpekar att C-förslaget inte innebär mer pengar till den offentliga välfärden.

– Många glesbygdskommuner har problem att få ihop budgeten och svårt att upprätthålla skolor och förskolor, säger Andersson, som hellre ser höjda statsbidrag för att stötta kommunerna.

Men enligt Annie Lööf kan även centerförslaget stötta kommunerna.

– Kommunerna behöver fler kommuninvånare. Då är det här ett sätt att se till att människor vill bo kvar eller flytta till landsbygden.

Publicerad:

LÄS VIDARE