”Vi förlorar mycket på det här mästerskapet”

Nederländska fotbollsbossens besked: Jag är väldigt ärlig

avPatrik Brenning

Vad ligger bakom Nederländernas stora framgångar i EM och nu VM?

En förklaring är den jättesatsning förbundet gjort som innebär att finallaget kommer förlora stora pengar på mästerskapet i Frankrike.

– Pengar är viktigt men att vinna ett VM är viktigare, säger damfotbollschefen Jan Dirk Van Der Zee till Telegraaf.

Nederländerna slog Sverige i onsdagens semifinal och är framme i VM-final mot USA. Detta efter en stor satsning på landslaget från det egna förbundets sida.

”Fantastiskt för utvecklingen”

EM-guldet 2017 gjorde det nederländska landslaget folkkärt och i sin ambition att fortsätta utveckla damfotbollen i landet har förbundet budgeterat med en förlustaffär i Frankrike. Även om laget vinner hela mästerskapet.

– Vi kommer gå minus även med de 3,5 miljoner euro vi i så fall får i prispengar. Men vi gör det med glädje. Pengar är viktigt men att vinna ett VM är viktigare. Det vore också fantastiskt för den fortsatta utvecklingen, säger damfotbollschefen Jan Dirk Van Der Zee till Telegraaf.

Världsmästaren får alltså 3,5 miljoner euro i prispengar, motsvarande 37 miljoner kronor. Andraplatsen ger 24 miljoner kronor och tredjeplatsen 18 miljoner samtidigt som VM-fyran får nöja sig med 15 miljoner.

– Vi förlorar stora pengar på det här mästerskapet och jag är väldigt ärlig med det. Men vi är ett superprofessionellt land och investerar mycket i det här laget, säger Jan Dirk Van Der Zee.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Nederländska spelarna jublar efter semifinalsegern mot Sverige

Sverige jämnt ut i kvartsfinalen

För Sveriges del innebar redan kvartsfinalplatsen, som gav 13,7 miljoner kronor, att ekonomin gick jämnt ut.

– Nu när vi gick till kvartsfinal når vi break-even. Men framgångarna som vi har är jätteviktiga ur flera andra aspekter som det är svårt att sätta en exakt monetär effekt på. Den rörelse vi ser kring VM och damlandslaget är otroligt viktiga delar för att fortsätta på den vägen vi är nu, sa generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till TT i samband med kvalificeringen.

När herrlandslaget nådde kvartsfinal i sin VM-turnering förra sommaren gav det 140 miljoner kronor i prispengar till det svenska förbundet. Världsmästaren Frankrike fick då 338 miljoner kronor.

Varje land i damernas VM får, förutom prispengarna, också fem miljoner kronor i förberedelsebidrag.

Laddar Matchöversikt